Gay pride v Tel Avive prilákal 250.000 účastníkov

NETKY.SK • 9 Jún 2018, 08:01 • 2 min
Gay pride v Tel Avive prilákal 250.000 účastníkov

TEL AVIV - Izraelské mesto Tel Aviv zaplavili v piatok dúhové vlajky, ktoré niesli tisíce účastníkov veľkolepého výročného sprievodu lesieb, gejov, bisexuálov a transrodových osôb.

slovakia

left justify in out

Izrael pochod zorganizoval ako akúsi demonštráciu liberálnych hodnôt a odrazil tak medzinárodnú kritiku, ktorej čelí v súvislosti so svoju tvrdou reakciou na protesty Palestínčanov v pásme Gazy, priblížila agentúra Reuters.

 

Na sprievode sa podľa miestnych úradov zúčastnilo približne 250.000 miestnych obyvateľov i zahraničných turistov. Americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman na Twitteri napísal, že cíti hrdosť za "každého, kto pochoduje".

 

Práva prisudzované LGBT komunite v Izraeli sú v rámci Blízkeho východu pomerne nezvyčajné. Sekulárny Tel Aviv je už dlho tamojšími úradmi označovaný za centrum tzv. gejskej turistiky, kým neďaleký Jeruzalem je o poznanie prudérnejší.

 

Piatkový sprievod koliduje s novou vlnou protestov, ktoré na hranici medzi pásmom Gazy a Izraelom prebiehajú už od 30. marca. Izraelské sily pri týchto demonštráciách usmrtili doposiaľ najmenej 120 Palestínčanov, za čo si vyslúžili kritiku zahraničia.

 

Protesty sú podľa Palestínčanov prejavom ich hnevu v súvislosti s tým, že sú od vzniku Izraela už po 70 rokov mimo domovov, z ktorých ich rodiny utiekli. Izrael zase tvrdí, že jeho armáda zabraňuje tomu, aby sa na územie židovského štátu infiltrovali palestínski ozbrojenci používajúci demonštrácie len ako zásterku.

 

Izrael často poukazuje na svoj sociálny liberalizmus, ktorý zastáva v kontraste so svojimi regionálnymi nepriateľmi.

 

"Ako sa Izrael prebral v (pochode) Pride 2018, kde sa každoročne oslavuje tolerancia a prijatie, Iránom podporovaní teroristi Hamasu v Gaze sa prebrali, aby nás všetkých zabili, zmrzačili, a spálili, používajúc ženy a deti ako živé štíty pri svojich vzbúreneckých pokusoch prekročiť hranice," napísal na Twitteri hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona