Gavenda: Konflikt v Gaze by sa pútnikov vo Svätej zemi nemal dotknúť

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 10:18 • 2 min
Gavenda: Konflikt v Gaze by sa pútnikov vo Svätej zemi nemal dotknúť

BRATISLAVA – Konflikt v Gaze by sa nemal podľa katolíckeho kňaza a sprievodcu po Svätej zemi Mariána Gavendu dotknúť slovenských pútnikov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Izraeli.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Gavenda dnes pre agentúru SITA, keď je vojnový konflikt, je v určitej zóne, do ktorej je prísne zamedzený prístup. „Zo skúsenosti vieme, že tam sa nikto nedostane. Do konfliktných oblastí sa nechodí. Sú to napríklad Hebron alebo Samária. Boli časy, keď bolo zatvorené aj Jericho,“ povedal Gavenda s tým, že v ostatných častiach Izraela je pokojná atmosféra. „Kým sa príbuzní boja doma o pútnikov, pútnici prežívajú pokojné chvíle, aj keď je na niektorých miestach napätá situácia,“ konštatoval Gavenda.

 

Ak ministerstvo zahraničných vecí neodporúča cestu, tak sa do Izraela necestuje, uviedol Gavenda. Ak by bola vážna situácia, cestovné kancelárie ponúkajú náhradný termín. Gavenda však priznáva, že ak je napätie, klesá záujem o cesty do Svätej zeme. „Ale pútnici tam potom paradoxne majú viac pokoja, ako keď je pokojná situácia. Treba však rátať s prísnejšími kontrolami,“ povedal s tým, že aj v súčasnosti ide o konflikt, pri ktorom Izraelu aj Arabom záleží, aby sa cudzincom nič stalo, pretože sú dôležití. 

 

Jedna zo slovenských cestovných kancelárií, ktorá sa špecializuje na Svätú zem, má v Izraeli v súčasnosti 20 pútnikov. Nad ich predčasným návratom neuvažuje. „Problém je len v Gaze. Ostatné miesta sú navštíviteľné,“ povedal dnes pre agentúru SITA jej majiteľ Vladimír Maštrla. Upozornil, že podľa izraelského ministerstva turizmu sa tam v súčasnosti nachádza 100 000 turistov. Pútnici sú podľa neho ubytovaní na palestínskom území v Betleheme, kde je zaistená bezpečnosť rovnako ako v iných turistických destináciách vo svete. Maštrla očakáva po televíznych záberoch pokles záujmu o púte. Podľa neho však sa rovnaká situácia opakuje približne každé dva roky. 

 

Takmer trojtýždňová izraelská operácia proti palestínskym raketovým útokom si vyžiadala 797 mŕtvych na palestínskej strane a 35 obetí na izraelskej. Asi 140 000 Palestínčanov ušlo zo svojich domovov. Násilie je vyústením napätia spôsobeného júnovým únosom a zabitím troch izraelských tínedžerov a následným upálením palestínskeho mladíka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies