Gavel bude od roku 2015 opäť reprezentovať Slovensko

NETKY.SK • 27 November 2014, 14:40 • 2 min
Gavel bude od roku 2015 opäť reprezentovať Slovensko

BRATISLAVA - Štvornásobný najlepší basketbalista Slovenska Anton Gavel bude môcť od budúceho roka opäť reprezentovať rodnú krajinu. Rozohrávač mníchovského Bayernu vlani prijal nemecké občianstvo z dôvodu, aby v bundeslige nemusel byť považovaný za cudzinca.

slovakia

left justify in out

Tým pádom však nemohol reprezentovať Slovensko a národný tím trénera Milana Černického sa tak v augustovej kvalifikácii o postup na ME 2015 musel zaobísť bez neho.
     

Funkcionárom Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) sa však podarilo pre Gavela vybaviť výnimku. "Tak, ako sme avizovali v lete počas reprezentačných zrazov, začali sme celý administratívny postup na udelenie slovenského občianstva pre Antona Gavela, ktorý ho stratil pre prijatie toho nemeckého. Tono musel predložiť mnoho dokladov a prakticky absolvovať celý administratívny postup. Chcel by som poďakovať Ing. Beáte Kozmonovej za pomoc pri realizovaní celého procesu. Anton Gavel od budúceho roka môže hrať opäť za Slovensko," uviedol pre oficiálny web SBA manažér reprezentačného družstva Roman Adamčík.
     

Ten pre TASR doplnil, že celý proces by sa mal dokončiť v decembri. "Tono musí prísť na Slovensko, zložiť sľub a prebrať si viaceré dokumenty. Príslušní funkcionári na cudzineckej polícii a Ministerstve vnútra SR uznali, že opätovné získanie občianstva v jeho prípade je v prospech Slovenska. Sme veľmi radi, že mužská reprezentácia bude môcť od budúceho roka počítať aj s najlepším hráčom našej krajiny," dodal Adamčík.
     

Univerzálny rozohrávač je odchovancom svitského basketbalu. Ako 15-ročný odišiel do Nemecka, kde pôsobil v kluboch BG Karlsruhe a Giessen 46ers. Nasledovali angažmán v španielskej Murcii a gréckom Arise Solún. V novembri 2009 sa stal hráčom Brose Baskets Bamberg. V jeho drese získal okrem štyroch majstrovských titulov aj dvakrát ocenenie pre najlepšieho defenzívneho hráča súťaže (2012, 2013). Vlani ho vyhlásili aj za najužitočnejšieho hráča finálovej série. V júli 2014 sa 29-ročný Košičan stal novou posilou bavorského veľkoklubu Bayern Mníchov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona