Gauck si ako prvý prezident Nemecka uctí obete nacistov vo Francúzsku

NETKY.SK • 4 September 2013, 09:36 • 2 min
Gauck si ako prvý prezident Nemecka uctí obete nacistov vo Francúzsku

BERLÍN - Joachim Gauck si v stredu ako vôbec prvý nemecký prezident príde uctiť pamiatku obetí nacistickej masakri vo francúzskej dedinke Oradour-sur-Glane pred takmer 70 rokmi.

slovakia

left justify in out

Gauck ešte v utorok prišiel do Paríža, kde sa stretol so svojím náprotivkom Francoisom Hollandom. Dnes sa spolu presunú do Oradour-sur-Glane, kde nemeckí nacisti v júni roku 1944 vyzabíjali takmer celú jej populáciu. Hitlerova armáda popravila asi 650 ľudí, prevažne deti a ženy. Tých nahnali do kostola, do ktorého pustili plyn a následne podpálili. Zvyšných skoro 200 mužov zase nahnali do stodôl, kde ich postrieľali do nôh, poliali benzínom a zapálili. Masakru prežilo iba šesť ľudí. Vraždenie malo byť pomstou za akcie francúzskych partizánov v regióne a za zadržanie nacistického dôstojníka francúzskymi odbojármi v neďalekej dedine. Špekuluje sa, že nacisti si dediny pomýlili.

Symbolický príchod nemeckého prezidenta Gaucka, niekdajšieho bojovníka proti komunistickému režimu v bývalom východnom Nemecku, do Oradour-sur-Glane je tretím svojho druhu po marcovom návšteve talianskej dedinky Sant'Anna di Stazzema a minuloročnej návšteve českých Lidíc, kde nacisti pozabíjali desiatky ľudí ako pomstu za atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha z mája 1942.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona