Gauck hovoril s Obamom o zjednotení Nemecka i utečeneckej kríze

NETKY.SK • 7 Október 2015, 20:20 • 2 min
Gauck hovoril s Obamom o zjednotení Nemecka i utečeneckej kríze

WASHINGTON - Nemeckého prezidenta Joachima Gaucka prijal dnes v Bielom dome vo Washingtone americký prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

Témou ich rozhovoru bolo najmä 25. výročie opätovného zjednotenia Nemecka, nevyhli sa však ani aktuálnym krízam ako je prílev utečencov do Európy a konflikt v Sýrii, informovala tlačová agentúra DPA.

 

"Pravdepodobne nie všetci Američania vedia, akú významnú úlohu pán Gauck zohral pri obnovení moderného, zjednoteného Nemecka," uviedol Obama. "Nemecko je jedným z našich najpevnejších spojencov," vyhlásil.

 

Gauck povedal, že napriek určitým nedorozumeniam stoja Nemecko a USA blízko pri sebe. Vo vyhlásení poukázal aj na komplikovanú situáciu v Sýrii a veľký prílev utečencov. Nemecko sa podľa neho prihlásilo k ochote prijať ich veľký počet na základe svojej histórie. Gauck si v tejto súvislosti želá, aby túto "veľkú humanitárnu úlohu" neriešila len Európa, ale sa pri nej angažovali aj Spojené štáty.

 

Gauck, niekdajší bojovník za občianske práva v bývalom východnom Nemecku, pred schôdzkou povedal, že stretnutie s Obamom v Bielom dome je čosi ako splnenie životného sna. Naposledy prijal americký prezident vo svojom sídle nemeckého prezidenta, vtedy Romana Herzoga, v roku 1997.

 

Nemecký prezident má počas záverečného dňa návštevy v USA na programe aj rozhovory s viceprezidentom Joeom Bidenom a ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym. Na pôde jeho rezortu odovzdá americkým predstaviteľom kúsok Berlínskeho múru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies