Gauck: Európa sa aj bez referenda vo Veľkej Británii má nad čím zamyslieť

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 17:01 • 2 min
Gauck: Európa sa aj bez referenda vo Veľkej Británii má nad čím zamyslieť

BUKUREŠŤ - Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck, ktorý dnes končí dvojdňovú návštevu Rumunska, varoval dva dni pred referendom o budúcnosti Veľkej Británie v Európskej únii pred návratom na nacionalistické pozície.

slovakia

left justify in out

"Nechceme zabudnúť pohromu, ktorú Európe priniesol nacionalizmus. Mier v slobode nie je v Európe samozrejmosť," vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA dnes v Bukurešti najvyšší nemecký predstaviteľ.
Joachim Gauck pripomenul, že stojíme pred zásadným rozhodnutím jedného z veľkých európskych národov, a dodal, že Európa by sa aj bez britského plebiscitu mala nad čím zamyslieť.


Európska únia je v kríze, čo však nie je dôvod na zúfalstvo, uviedol hosť z Berlína. Zároveň poznamenal, že mu zostáva záhadou, ako mohli niektorí uveriť, že vitálne záujmy ako bezpečnosť, ochrana ovzdušia a trvalý hospodársky rast nedokáže v porovnaní s jednotlivými členskými krajinami efektívnejšie chrániť a globálne zastupovať EÚ.


Joachim Gauck kriticky hovoril v rumunskej Národnej knižnici o "hnutiach, ktoré sa sami označujú za vlastenecké, ale musia sa označovať za nacionalistické". Ide o prúdy xenofóbie a rasizmu. Európa je vystavená mimoriadne nebezpečnému návalu negatívnych afektov, proti ktorému nie je potrené nič viac ako zdravý rozum, vyplynulo zo slov nemeckého spolkového prezidenta.


Podľa Gaucka sú bázou pre budúcnosť Európy rovnaké práva a povinnosti pre všetkých. "Nikto nesmie mať dojem, že v Európe sú majstri a učni," poznamenal a dodal, že pre každého z členov platí aj, že z konta spoločenstva môže vyberať, ak je pripravený do neho aj vložiť.


EÚ označil nemecký prezident za spoločenstvo hodnôt, ktoré sa opiera o ľudské práva, slobodu prejavu a náboženstva, princípy právneho štátu a rovnoprávnosť mužov a žien. Na tomto pevnom základe by sa dalo sporiť o životných a spoločenských formách.


Počas návštevy v Sibiu vyzval nemecký prezident v prítomnosti rumunského hostiteľa Klausa Iohannisa, s ktorým sa už v pondelok stretol v Bukurešti, na konštruktívne spolunažívanie príslušníkov rôznych národností v Európe. Rumunský prezident, ktorý je nemeckého pôvodu, zdôraznil, že konštruktívna menšinová politika je zárukou mieru a stability.


Na pobyt v Rumunsku nadviaže Joachim Gauck návštevou Bulharska.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies