Gastronomický expert: Bio je jeden veľký marketing a tiež podvod

NETKY.SK • 29 November 2013, 15:59 • 2 min
Gastronomický expert: Bio je jeden veľký marketing a tiež podvod

BRATISLAVA - Patrí medzi skúsených gastronomických expertov. Tomáš Opletal je pôvodom Čech, na Slovensku pôsobí od roku 2006, kedy doplnil kulinársky tím dlhoročného priateľa a učiteľa Jaroslava Žídeka na poste šéfkuchára jednej z najlepšie hodnotených reštaurácií na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Odvtedy som tu a dokonca som sa tu aj minulý rok oženil. Mám za manželku Slovenku z Michaloviec," prezradil v rozhovore pre TASR Tomáš Opletal, ktorý od novembra šéfuje kuchyni hotela Sheraton Bratislava. "Je to výzva, pretože nikdy predtým som nepracoval pre taký obrovský komplex," priznal šéfkuchár.

Na otázku ako vníma postoj Slovákov k hotelovému stravovaniu, zareagoval tvrdením, že na Slovensku majú ľudia určitú zábranu chodiť do hotelových reštaurácií. "Myslia si, že je to príliš nóbl, alebo drahé, alebo že je to určené iba pre hotelových hostí. Mojou úlohou je tiež tých ľudí naučiť chodiť do hotelových reštaurácií." Tomáš Opletal by rád svoj zámer naplnil napríklad pravidelnou ponukou týždňových špecialít. Už si to vyskúšal týždňom jedál pripravených z hľuzoviek, predtým si gurmáni mohli pochutnať na tekvicovom, hubovom či špargľovom menu.

A na čom si najradšej pochutná šéfkuchár z Česka pôsobiaci na Slovensku? Podľa vlastných slov nie je vôbec prieberčivý. "Ja som skromný, nejem doma žiadne kaviáry, šampanské a krevety. Jem úplne obyčajné jedlá, mám rád guláš, mám rád halušky, koľkokrát si dám aj párky s horčicou, ako 'bežný' človek," doplnil s tým, že vôbec najradšej konzumuje čučoriedkové "knedlíky" od babičky. "Vy tomu hovoríte parené buchty, varíte to na pare, moja babička ich varí vo vode. Plnené čučoriedkami sú perfektné."

Skúsený gastronomický expert ochotne a otvorene odpovedal aj na otázku používania v súčasnosti tak vyhľadávaných biopotravín v kuchyni. "Bio je jeden veľký marketing a tiež podvod. Ja bio nepodporujem. Myslím si, že je lepšie podporovať miestne slovenské výrobky. Máme napríklad susedku, ktorá predáva slovenské syry. Sú perfektné. Slovensko má tiež dobré vína, dobré pivá, teraz sa dosť rozbehli a sú populárne malé pivovary. Máte tu jahňacinu," upozornil šéfkuchár, ktorý počas svojej kariéry získaval skúsenosti v úspešných reštauráciách v Česku, na Slovensku, ale aj vo Švédsku. Na jeho jedlách si mohli pochutnať tiež známe hollywoodske tváre ako Michael Douglas a Anthony Hopkins. "To bol veľmi dobrý hosť, prišiel sa k nám najesť s manželkou, keď v Prahe nakrúcali pokračovanie Mlčania jahniat. Bol to veľký jedák slaniny, čo ten dokázal zjesť... Na raňajky sme mu pripravili štvrť kila slaniny, opečenú na plátky s vajíčkami, a on to všetko zjedol! Bol veľmi slušný a korektný," podčiarkol a sklamaným hlasom pridal aj meno hereckej hviezdy, ktorá sa správala opačne. "Gérard Depardieu, ten bol až nevychovaný. Do reštaurácie si priniesol vlastné víno, čašníkom velil, aby mu ho otvorili," zaspomínal si na staré časy, keď pôsobil v Prahe. Kulinárske umenie Tomáša Opletala tiež ocenili štátni predstavitelia Václav Havel, Hillary Clintonová, Vladimir Putin či nórsky kráľovský pár. "Václav Havel bol veľmi dobrý hosť, bol veľmi skromný, tiež sme varili pre U2, keď mali v Prahe koncert. Prišli do reštaurácie asi o jednej ráno a chceli len klobásy. Po koncerte mali hlad," dodal s úsmevom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona