Gastrolístky sú pre reštaurácie pridrahé, chcú ich zastaviť

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 10:16 • 2 min
Gastrolístky sú pre reštaurácie pridrahé, chcú ich zastaviť

BRATISLAVA - "Služby" gastrolístkov musí, čiastočne zo zákona, využívať 750.000 ľudí. Následne aj tisíce reštaurácií naprieč Slovenskom. A práve táto časť podnikateľov sa im teraz rozhodla podľa zistení denníka Hospodárske noviny postaviť.

slovakia

left justify in out

Zväz hotelov a reštaurácií chce "odmietnuť" gastrolístky. Presnejšie - žiada, aby firmy mali aj iné možnosti zabezpečiť jedlo zamestnancom, než sú len stravné lístky. "Tento jav je nevyhovujúci, prejavuje sa vysokými províziami pre prijímateľov stravných lístkov," vysvetľuje generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák. Konkrétnosti chce zväz predstaviť dnes.

 

Ako teda gastrobiznis funguje?

Podľa zákona si vydavatelia lístkov za ich poskytnutie môžu účtovať tri percentá z hodnoty. Podmienka však platí iba vtedy, keď ich púšťajú do obehu. Keď sa im vracajú od obchodníkov či z reštaurácií, môžu si provízie pýtať opäť. To totiž už zákon nereguluje. A v konečnom dôsledku tak môžu byť ich marže vyššie, než im len predpisuje zákon.

 

"Na gastrolístkoch strácame, v závislosti od značky, na poplatkoch tri až päť percent, ak ich vyúčtujeme u operátora," potvrdzuje šéf siete pizzerií Pizza Mizza Jozef Šétaffy. Eminenti stravných lístkov sa bránia: ide o obchodný vzťah.

 

Gastrofirmy už preveruje aj Protimonopolný úrad, hoci v inej veci. Dôvodom okrem iného je, že mali uzavrieť dohodu, podľa ktorej si napríklad nebudú preberať klientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona