BRATISLAVA - Gaštan jedlý patrí k najstarším drevinám sveta. Pochádza z Malej Ázie a na územie Slovenska ho priniesli v 16. storočí Turci. Odvtedy si vyslúžil prezývku „chlebový strom“, pretože v časoch neúrody sa jedlé gaštany používali ako hlavná náhrada obilnín a zemiakov. Gaštanová múka sa pridávala do chleba a vďaka svojmu prirodzenému bezlepkovému charakteru je stále populárna najmä medzi celiatikmi.
Gaštany jedlé sú chutným plodom jesene. Obsahujú vysokú dávku vitamínu C, ochraňujú a detoxikujú celé telo a môžu Vám pomôcť aj s problémovým schudnutím.
Gaštany majú pozitívny vplyv na žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Údajne predchádzajú postupnej strate pamäti u starších osôb. Pretože neobsahujú glukózu ani fruktózu, sú vhodné aj pre diabetikov.
Plody majú antiseptický účinok a podporujú trávenie. Pripisujú sa im priaznivé účinky pri chudokrvnosti, vyčerpaní, bolestiach hlavy a chronickom kašli. Liečivé účinky má aj kôra obsahujúca tanín a mladé listy.
Plody gaštana jedlého sa konzumujú pečené alebo varené. Vhodné sú spolu so zemiakmi ako príloha k mäsitým jedlám. Spracúvajú sa aj do podoby pyré, krému alebo múky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies