Gašparoviča mrzí nízka volebná účasť

NETKY.SK • 12 November 2013, 13:47 • 2 min
Gašparoviča mrzí nízka volebná účasť

BRATISLAVA - Prezidenta Ivana Gašparoviča mrzí, že počas regionálnych volieb prišlo k urnám málo ľudí. Myslí si však, že si za to môžu politici sami.

slovakia

left justify in out

"Na druhej strane by si ale občania mali uvedomiť, že o ich živote v regiónoch budú najbližšie štyri roky vo veľkej miere rozhodovať práve krajské parlamenty," odkázala hlava štátu cez svojho hovorcu Mareka Trubača.

Podľa prezidenta je tiež potrebné sa zamyslieť, čím upútal voličov v Banskobystrickom kraji práve Marian Kotleba z Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorý sa v druhom kole volieb stretne s Vladimírom Maňkom. "Tento fakt signalizuje, ktoré problémy by sme mali riešiť, aby občania vo voľbách neboli odkázaní na podporu predstaviteľov extrémistických strán," hovorí prezident. 

Prvé kolo regionálnych volieb sa uskutočnilo v sobotu 9. novembra. Tri samosprávne kraje už poznajú meno svojho predsedu, v piatich krajoch sa bude konať druhé kolo. Predsedu ľudia zvolili v prvom kole v Trenčianskom kraji, kde zvíťazil Jaroslav Baška s 53,45 percenta hlasov. V Žilinskom kraji pozíciu obhájil Juraj Blanár so ziskom 54,01 percenta, tretím víťazom volieb predsedu kraja je Peter Chudík v Prešovskom kraji s 53,78 percenta hlasov. Vo zvyšných krajoch sa bude 23. novembra konať druhé kolo, keďže miestni kandidáti na predsedov krajov nezískali viac ako 50 percent odovzdaných hlasov. V Bratislavskom kraji sa v druhom kole stretne Pavol Frešo, ktorý získal 48,38 percenta voličských hlasov, a Monika Flašíková Beňová s podporou 24,1 percenta voličov. V Trnavskom kraji to budú Tibor Mikuš, ktorý získal 40,04 percenta a József Berényi s 18,33 percenta hlasov. V Nitrianskom kraji sa v druhom kole stretnú Milan Belica s 46,87 percenta a Tomáš Galbavý, ktorého volilo 37,34 percenta voličov. V Banskobystrickom kraji to bude Vladimír Maňka, ktorého podporilo 49,47 percenta voličov a Marian Kotleba s 21,3 percenta hlasov. V Košickom kraji sa stretnú Zdenko Trebuľa, ktorý získal 48,57-percentnú podporu voličov a Rudolf Bauer, ktorého podporilo 24,53 percenta voličov. Svoj hlas v sobotňajších voľbách odovzdalo vo voľbách celkovo 20,11 percenta oprávnených voličov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies