Gašparovič: Význam Ľudovíta Štúra si nemusíme pripomínať, mali by sme ho mať v sebe

NETKY.SK • 20 Október 2015, 14:04 • 2 min
Gašparovič: Význam Ľudovíta Štúra si nemusíme pripomínať, mali by sme ho mať v sebe

MYJAVA – Význam Ľudovíta Štúra by sme si ani nemuseli pripomínať, mali by sme ho mať v sebe. Po skončení dnešného slávnostného zasadnutia Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) v Myjave pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra to povedal slovenský exprezident Ivan Gašparovič.

slovakia

left justify in out

„Ľudovít Štúr sa narodil v čase, kedy sa končil feudalizmus a začínal kapitalizmus. A vo všetkých krajinách sa vtedy rodili mladí revolucionári. Je šťastím, že takýto revolucionár sa narodil aj na Slovensku. Dokázal okolo seba sústrediť mladých vzdelancov, ktorí dokázali šíriť myšlienku kultúry a budúcnosti Slovákov. Radostné je to, že v ich myšlienkach, už realizovaných, môžeme my žiť. Štúrovi a jeho spolubojovníkom vďačíme za veľmi veľa,“ doplnil Gašparovič.

 

Ako dodal, Slováci často zabúdajú na svoju históriu a na to, čo je jej pokračovaním. „História je aj pohľad do budúcnosti. A ten pohľad do budúcnosti naši mladí ľudia cez históriu často nevidia. Sú národy, ktoré takýchto ľudí oslavujú takpovediac denno-denne. Žiaľ, my, Slováci, asi na to nie sme veľmi stavaní, ale som presvedčený, že aj mladí ľudia postupne budú stále viac a viac vnímať to, čo potrebujú oni sami a čo potrebuje aj Slovensko,“ skonštatoval Gašparovič.

 

Pripomenutie si výročia narodenia Ľudovíta Štúra by malo byť podľa exprezidenta Rudolfa Schustera hrejivým pocitom pre každého. Trápi ho však, že na Slovensku sa stále nevieme zjednotiť na význame osobností, ktoré svetu naša krajina dala. „Prešlo už toľko rokov a stále sa nevieme zjednotiť ani na Štúrovi, ani na Štefánikovi, ani na Dubčekovi. Želal by som si pri takomto krásnom výročí, aby sa Slováci, ale aj národnostné menšiny, ktoré tu žijú, dokázali zjednotiť na týchto troch slávnych osobnostiach,“ zdôraznil Schuster.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies