Gašparovič vrátil autorský zákon, noviny by nemali byť súborným dielom

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 14:42 • 2 min
Gašparovič vrátil autorský zákon, noviny by nemali byť súborným dielom

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič nepodpísal vládnu novelu autorského zákona a vrátil ju na spätné prerokovanie do parlamentu.

slovakia

left justify in out

Nepozdáva sa mu fakt, že sa k súbornému dielu zaradili aj noviny, ktoré v tom prípade spadajú pod ochranu podľa autorského zákona.

Ako upozorňuje, týmto by prišlo k autorskoprávnej ochrane práv vydavateľov. "Podľa môjho názoru ide o neopodstatnenú ochranu, ak sú noviny ako súborné dielo predmetom autorského práva," konštatuje Gašparovič. Doplnenie novín do paragrafového znenia novely zákona považuje za neopodstatnené. Riziko vidí v sťažení prístupu k informáciám.

Navrhuje preto, aby predmetom autorského práva bolo aj súborné dielo vyjadrené v akejkoľvek forme vrátane elektronickej formy zahŕňajúcej analógové aj digitálne vyjadrenie, najmä zborník, časopis, encyklopédia, antológia, pásmo, výstava alebo iná databáza, okrem novín, ak je súborom nezávislých diel alebo iných prvkov, ktorý je spôsobom výberu alebo usporiadaním obsahu výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora. Zo súborného diela tak vylučuje noviny, ktoré sa do novely dostali na základe návrhu ministerstva kultúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies