Gašparovič vie už rok, čo bude robiť po skončení mandátu

NETKY.SK • 15 Marec 2014, 12:56 • 2 min
Gašparovič vie už rok, čo bude robiť po skončení mandátu

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič spolu s manželkou Silviou hlasoval v prvom kole prezidentských volieb vo volebnom okrsku na Základnej škole na Jelčičovej ulici v Bratislave o 11:00.

slovakia

left justify in out

 Prezident Ivan Gašparovič už má viac ako rok predstavu o tom, čo bude robiť, keď sa skončí jeho mandát. Potvrdil to dnes krátko po tom, ako dnes spolu s manželkou Silviou vo volebnom okrsku na Základnej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave o 11:00 odovzdal hlas v prvom kole prezidentských volieb, z ktorých vzíde Gašparovičov nástupca. "Najskôr si dám do poriadku knižnicu, v ktorej máme veľký neporiadok, no a potom, samozrejme, budem s rodinou oveľa dlhšie, častejšie," povedal Gašparovič a dodal, že plánuje chodiť aj do prírody. Okrem toho má však aj iné plány, ktoré súvisia s tým, že roky strávil v politike. "Už mám aj určité ponuky, s kým by som mohol spolupracovať, ale nie ako stranícky funkcionár, ale tak - snáď stretnúť sa, pohovoriť si o politike, o problémoch, ktoré sú a ktoré budú," povedala úradujúca hlava štátu.

 

Gašparovič nesúhlasí s tým, že by prezident nemal veľké možnosti ovplyvňovať dianie v republike. Poukázal na ústavne právomoci hlavy štátu a možnosť ovplyvňovať, resp. koordinovať zahraničnú politiku. Štát by podľa neho asi nefungoval, ak by sa na zahraničnej politike spolu nepodieľali vláda, parlament aj prezident tak konsolidovane, ako je to dnes potrebné vzhľadom na to, čo dnes musí robiť EÚ a medzinárodné inštitúcie. Slovensko sa podľa Gašparoviča za desať rokov jeho prezidentovania výrazne posunulo vpred. "Neviem či si spomínate, v akom stave bola po vzniku samostatného Slovenska ekonomika, zahraničné vzťahy, sociálne postavenie občanov. V súčasnosti je to oveľa lepšie vo všetkých smeroch," povedal prezident. Pred desiatimi rokmi nebol Gašparovič favoritom spomedzi prezidentských kandidátov, napriek tomu sa dostal do druhého kola a zvíťazil. Podľa neho favoritov vyrábajú najmä novinári. "Ja som pevne veril a preto som nebol z tých volieb nervózny," priznal s tým, že vtedy ani nečakal na výsledky v centrále, ale doma. 

 

Prezidentská funkcia je podľa Gašparoviča veľká zodpovednosť, súčasní kandidáti podľa neho asi ani nemajú predstavu, čo musí prezident robiť. "To, čo hovoria, to sa dávno robí". Gašparovič poznamenal, že napríklad s ním bolo v zahraničí za desať rokov na zahraničných cestách minimálne tisíc podnikateľov. "Najdôležitejšie vždy je dokázať sa stretnúť s rezortným ministrom a rozobrať s ním zákony, ktoré sú problematické," povedal Gašparovič s tým, že on zákony vracal rovnomerne všetkým vládam - Dzurindovej, Radičovej aj Ficovej. Veci sa podľa neho nedajú robiť sólo, nemôže tak postupovať prezident, vláda, ani parlament. "Tento mechanizmus je tak navzájom kontrolovateľný," dodal. 

 

Silvia Gašparovičová verí, že občania si vo voľbách vyberú nielen dobrého prezidenta, ale aj dobrú prvú dámu. "Dúfam, že moja nástupkyňa bude v paláci pracovať tak, ako ja, je to práca na plný úväzok," povedala prvá dáma s tým, že sa treba aj veľa pripravovať, lebo na každom stretnutí sa rozprávajú s manželkou prezidenta ako so štátnikom. "Musí byť na to pripravená a musí na sebe pracovať". Podľa Gašparoviča bez pomoci manželky ani jeden prezident nebude môcť na 100 percent naplniť svoju prácu, prvá dáma podľa jeho slov môže mnohým veciam veľmi pomôcť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona