Gašparovič v liste pozval nového pápeža na Slovensko

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 11:48 • 2 min
Gašparovič v liste pozval nového pápeža na Slovensko

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič poslal list novozvolenému pápežovi Františkovi, v ktorom ho pozval na tohtoročnú návštevu Slovenska. Hlava štátu v liste poukázala na to, že rok 2013 je pre Slovensko veľmi významný vzhľadom na 1150. výročie príchodu vierozvestov sv. Cyrila a sv. Metoda, ako aj 20. výročie samostatnej SR a rovnako aj diplomatických vzťahov s Vatikánom.

slovakia

left justify in out

"Dovoľte mi, Vaša Svätosť, v mene občanov SR a v mene svojom pozvať Vás na návštevu SR v roku jej významných historických medzníkov. Vaša pastoračná cesta by umocnila dôležitosť uvedených výročí a povzbudila slovenských občanov v uplatňovaní kresťanských hodnôt v ich každodennom živote," píše sa v liste.

Pri príležitosti zvolenia dnes pápežovi Františkovi poslal blahoprajný telegram aj predseda vlády SR Robert Fico. "Vaša Svätosť, naša slovenská krajina je pripravená kedykoľvek Vás prijať s otvorenou náručou ako prevzácneho hosťa," napísal v telegrame premiér.

Novým, v poradí už 266. pápežom, sa v stredu stal Argentínčan Jorge Mario Bergoglio (76), arcibiskup z Buenos Aires. Nástupca Benedikta XVI. na svätopeterskom stolci prijal meno František na počesť sv. Františka z Assisi. Ide o prvého mimoeurópskeho pápeža po viac ako tisícročí a vôbec prvého pápeža z amerického kontinentu. Pápeža zvolili kardináli v jednom z najkratších konkláve v histórii cirkvi, ktoré sa začalo iba v utorok (12.3.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona