Gašparovič: Ústavné právomoci prezidenta sú dostatočné

NETKY.SK • 21 December 2013, 08:48 • 2 min
Gašparovič: Ústavné právomoci prezidenta sú dostatočné

BRATISLAVA – Také právomoci hlavy štátu, aké jej dnes dáva ústava, sú dostatočné, tvrdí prezident Ivan Gašparovič. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, prezident kontroluje vládu, a to tým, že posudzuje zákony.

slovakia

left justify in out

Veľkú úlohu podľa Gašparoviča zohráva náš najvyšší ústavný činiteľ aj v zahraničnej politike. "Moje názory boli vždy akceptované a dokázal som ich presadiť aj v zahraničí aj doma," uviedla hlava štátu.

Gašparovič by však privítal, keby prezident získal právomoc predkladať zákony. Často sa podľa jeho slov stáva, že ani vláda, ani opoziční a koaliční poslanci nevedia prísť so zákonom, ktorý by bol potrebný. "A tu by mohol prezident dať svoj názor vo forme zákona. Zasa by o tom rozhodovali poslanci a možno by ho neakceptovali, ale dostalo by sa do povedomia verejnosti, že tento problém už aj bol v parlamente a iniciatíva zdola by mohla prinútiť vládu alebo poslancov, aby sa k takému zákonu vrátili," vysvetlil Gašparovič. 

V prípade, že by prezidentovi zákon neschválili, žiadne napätie by to podľa Gašparoviča nevyvolávalo. Ako dodal, sám odmietol podpísať množstvo zákonov a nič sa nestalo. "Keď si zoberiete, koľko zákonov som vrátil Dzurindovi, Radičovej aj Ficovi, zistíte, že tam nie je skoro žiadny rozdiel," ukončil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies