Gašparovič ukázal, že je predĺženou rukou vlády

NETKY.SK • 14 December 2013, 13:34 • 2 min
Gašparovič ukázal, že je predĺženou rukou vlády

BRATISLAVA - To, že prezident Ivan Gašparovič podporí prezidentského kandidáta vládnej strany bez toho, aby vedel, kto to je, je jasný dôkaz, že Slovensko potrebuje nezávislého a nestraníckeho prezidenta, vraví Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

To, že prezident Ivan Gašparovič podporí prezidentského kandidáta vládnej strany bez toho, aby vedel, kto to je, je jasný dôkaz, že Slovensko potrebuje nezávislého a nestraníckeho prezidenta. "Takého, ktorý bude vláde protiváhou, nie jej predĺženou rukou," povedal kandidát na post hlavy štátu Andrej Kiska v reakcii na Gašparovičove vyjadrenia o podpore kandidáta Smeru.

Predseda vlády Robert Fico podľa Kisku hrá už niekoľko mesiacov so slovenskými občanmi hru na skrývačku, keď odmieta povedať, kto bude za vládnu stranu kandidovať na prezidenta. "Prezidentské voľby by mali byť čestné a férové. Skutočný líder si nepotrebuje v prieskumoch overovať, či je ešte lídrom a podľa toho sa rozhodnúť, či chce kandidovať," dodal Kiska. 

Prezident Ivan Gašparovič pravdepodobne podporí v budúcoročných prezidentských voľbách kandidáta Smeru-SD. Hlava štátu to naznačila v rozhovore pre agentúru SITA. "O mne je známe, že ja som v oblasti sociálnych otázok veľmi blízky strane Smer a aj pokiaľ ide o otázku národnú, štátnu," povedal. "Takže z tohto sa to dá vydedukovať," doplnil Gašparovič, ktorého zasa Smer-SD podporil vo voľbách v roku 2009. Meno kandidáta Smeru-SD pritom ešte stále nie je známe, strana by ho mala predstaviť do konca tohto roka. Podľa Gašparoviča by bolo veľmi zlé, keby sa hlavou štátu stal človek, ktorý by v tejto pozícii ešte len začal zbierať skúsenosti. "Ja si myslím, že prezident už musí byť vyzretá osobnosť rokmi, skúsenosťami aj vedomosťami," dodal. 

Prezidentské voľby sa uskutočnia na jar 2014. Na kandidatúru za prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov Národnej rady SR alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského. SMK do prezidentských volieb postaví člena predsedníctva strany Gyulu Bárdosa. Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona