Gašparovič tesne pred odchodom z funkcie udelil milosť

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 13:41 • 2 min
Gašparovič tesne pred odchodom z funkcie udelil milosť

BRATISLAVA – Dosluhujúci prezident Ivan Gašparovič krátko pred odchodom do dôchodku využil svoju ústavnú právomoc udeliť milosť. Mužovi, ktorý spáchal prečin v doprave, odpustil zvyšok trestu zákazu šoférovania. Hlava štátu odsúdeného omilostila 30. mája, informuje o tom prezidentova oficiálna stránka.

slovakia

left justify in out

Muž si z uloženého trestu vykonal takmer polovicu. "Porušenie zákona nedbanlivosti spôsobil tým, že pri vedení motorového vozidla, napriek nízkej rýchlosti, spôsobil zrážku s chodkyňou, ktorej okamžite privolal záchrannú službu a poskytol jej prvú pomoc. Podľa konštatovania súdu mala poškodená na skutku čiastočnú spoluvinu," uvádza webstránka prezidenta. Pred dopravnou nehodou viedol muž bezúhonný život a nebol súdne trestaný, skutok oľutoval a k celej veci zaujal sebakritický postoj. Udelenie milosti odporučil aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. Ivan Gašparovič sa s jeho názorom stotožnil a trest odpustil s účinkom zahladenia odsúdenia. 

 

Napriek tomu, že prezident dostáva stovky žiadostí o milosť, každoročne ich udelí len zopár. Minulý rok dostal 353 žiadostí, udelil však len jednu milosť. Od januára tohto roku dostal 150 žiadostí, milosť zatiaľ udelil dvakrát. Amnestia prezidenta, často zamieňaná s milosťou, sa udeľuje plošne na presne určené trestné činy. Prezident Gašparovič sa ju rozhodol udeliť zatiaľ dvakrát, a to pri príležitosti prvého zvolenia do úradu prezidenta 18. júna 2004 a pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky 1. januára 2013. 

 

Ivan Gašparovič vo funkcii prezidenta končí 15. júna, keď ho na tomto poste vystrieda Andrej Kiska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona