Gašparovič: Ťažkých momentov počas 10 rokov vo funkcii bolo pomerne dosť

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 08:35 • 2 min
Gašparovič: Ťažkých momentov počas 10 rokov vo funkcii bolo pomerne dosť

BRATISLAVA – Dosluhujúci prezident SR Ivan Gašparovič zažil počas desiatich rokov vo svojej funkcii pomerne dosť ťažkých momentov. Uviedol to v rozhovore pre TASR. Za úplne najťažšie však považuje obdobie po októbri 2012, keď padla vtedajšia vláda Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

Takmer pol roka do predčasných marcových parlamentných volieb potom vykonával niektoré kompetencie kabinetu. "Vyhrážal som sa, že postavím úradnícku vládu, na čo sa predsedovia jednotlivých politických strán veľmi rýchlo spamätali a navrhli kompromisnú novelu ústavy, na základe ktorej mohla vláda fungovať," zaspomínal si na vtedajšie obdobie.
      

Napriek tomu sa na spoluprácu s Radičovou nesťažuje. "Vždy, keď sme hľadali riešenie nejakého problému, prišla do Prezidentského paláca a dokázali sme sa dohodnúť," poznamenal.
      

Gašparovič zo svojej pozície vymenoval tri vlády, ale funkciu vykonával počas štyroch. Do funkcie nastúpil, keď bol pri moci Mikuláš Dzurinda (vtedy SDKÚ-DS). Ako poznamenal, ani s jedným šéfom exekutívy – teda Dzurindom, Radičovou a Robertom Ficom (Smer-SD) - nemal problémy, ktoré by narušili politickú stabilitu v štáte.
      

Rozdielne však podľa neho mali niektoré predstavy o fungovaní sociálneho štátu. Je ale rád, že pritom nedochádzalo k žiadnym stretom vlády, prezidenta a parlamentu. "Snažili sme sa hľadať určitý kompromis, aj keď boli chvíle, keď to nešlo a dostali sme sa do určitej názorovej nejednoty," konštatoval s tým, že problémy boli aj s niektorými ministrami, ktorých musel odvolať. "Všetko sa vždy vyriešilo pozitívne a v štáte nevznikla ani politická, ani iná kríza. Myslím si, že aj napriek rozdielnym názorom na riešenie problémov sa vždy dá dospieť k nejakému konsenzu," uzavrel prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies