Gašparovič: Slováci majú pocit odtrhnutosti od EÚ

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 10:39 • 2 min
Gašparovič: Slováci majú pocit odtrhnutosti od EÚ

BRATISLAVA – Hoci mnohí Slováci vnímajú naše členstvo v Európskej únii (EÚ) prevažne pozitívne, problémom sú ich nedostatočné vedomosti o fungovaní Únie a jej prínosov pre reálny život.

slovakia

left justify in out

Povedal to prezident SR Ivan Gašparovič na dnešnom obnovenom Národnom konvente o EÚ, ktorý sa koná v Bratislave. "Úniu chápu ako niečo, čo sa ich bezprostredne netýka. Je to krehká a pasívna občianska podpora," uviedol v príhovore. Cieľom Konventu je preto podľa prezidenta prispieť k zmene tejto pasívnej podpory a znížiť pocit odtrhnutosti občanov od procesov, ktoré sa v EÚ dejú.

V prostredí nezodpovedného správania sa bankárov a politikov radoví občania podľa Gašparoviča strácajú dôveru voči národným aj európskym inštitúciám. "Predstavitelia bruselských inštitúcií, ale aj zástupcovia národných vlád stále nedokážu občanom EÚ komunikovať európske ciele a zámery ľudským a zrozumiteľným jazykom," upozornil prezident. Bez toho, aby ľudia pochopili, čo sa v Únii deje, nebude pre európske ciele ani politická podpora. "A bez podpory občanov je európsky projekt z dlhodobého hľadiska ťažko udržateľný," poznamenal Gašparovič. 

Prezident tiež poukázal na skutočnosť, že v súčasnosti sú všetci zaujatí konsolidáciou verejných financií, avšak ľudia zabúdajú na to, že EÚ je od počiatku budovaná ako mierový projekt. "Čoraz menej vnímame EÚ ako záruku bezpečnosti na našom kontinente, a to nie je správne," konštatoval Gašparovič. Pokojný integračný vývoj v Európe ani takmer 70 rokov po druhej svetovej vojne podľa prezidenta vôbec nie je samozrejmosťou. 

V Bratislave sa dnes za účasti najvyšších ústavných činiteľov koná úvodné zasadnutie obnoveného Národného konventu o Európskej únii. Podujatie organizuje rezort diplomacie v spolupráci s Centrom pre európske záležitosti. Ministerstvo zahraničia chce vytvoriť priestor pre celospoločenskú diskusiu o EÚ a jej budúcnosti. Do diskusie by sa mali zapojiť predstavitelia parlamentu, politických strán, vlády, ale aj mimovládnych organizácií, samospráv, cirkví či záujmových združení a akademickej obce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies