Gašparovič sa zúčastní na obrade svätorečenia pápežov

NETKY.SK • 27 Apríl 2014, 09:44 • 2 min
Gašparovič sa zúčastní na obrade svätorečenia pápežov

RÍM/BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič sa dnes zúčastní na slávnostnom obrade svätorečenia blahoslavených pápežov Jána XXIII. a Jána Pavla II. Kanonizačnému obradu na Námestí sv. Petra v Ríme bude predsedať pápež František. Na slávnosti bude prítomných približne 150 oficiálnych delegácií.

slovakia

left justify in out

Program na Svätopeterskom námestí sa začne o 9.00 h modlitbou korunky Božieho milosrdenstva so spevom Zboru Rímskej diecézy a sláveniu bude predchádzať spev litánií ku všetkým svätým. Bohoslužba sa začne o 10.00 h samotným obradom svätorečenia, pri ktorom prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, kardinál Angelo Amato adresuje trojitú žiadosť pápežovi. Nasledovať bude slávnostná formula, ktorú prednesie pápež na potvrdenie návrhu, aby si univerzálna Cirkev uctila nových svätých.
      

Po kanonizačnej formule budú prezentované relikvie nových svätcov. Ostatky Jána XXIII. ponesú niektorí z jeho príbuzenstva spolu s primátorom mesta Bergamo a predsedom Nadácie pápeža Jána XXIII. V prípade Jána Pavla II. to budú pravdepodobne dve ženy, ktoré boli zázračne uzdravené. Organizátori očakávajú, že na svätorečení sa zúčastnia státisíce veriacich.
      

Ján XXIII., vlastným menom Angelo Giuseppe Roncalli, bol zvolený za 261. pápeža 28. októbra 1958. Pápež Ján Pavol II. ho blahorečil 3. septembra 2000. Jána Pavla II., Karola Wojtylu, zvolil zbor kardinálov v konkláve 16. októbra 1978. Za blahoslaveného ho vyhlásil jeho nástupca Benedikt XVI. 1. mája 2011. Ján Pavol II. navštívil Slovensko počas svojho pontifikátu trikrát, a to v rokoch 1990, 1995 a 2003.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies