Gašparovič: Pri menovaní predsedu Najvyššieho súdu sa budem riadiť ústavou

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 14:08 • 2 min
Gašparovič: Pri menovaní predsedu Najvyššieho súdu sa budem riadiť ústavou

BRATISLAVA – Odchádzajúci prezident SR Ivan Gašparovič sa pri menovaní nového predsedu najvyššieho súdu (NS) SR bude riadiť Ústavou SR.

slovakia

left justify in out

"Ústavu poznám a ešte stále som vo funkcii prezidenta. Budem sa správať nie tak, ako napíše Via Iuris, čo môžem alebo nemôžem, ale tak, ako mi dovolí ústava," zdôraznil v rozhovore pre TASR.

 

Podľa právneho stanoviska Via Iuris súčasná hlava štátu už nesmie vymenovať nového predsedu NS SR ani nových ústavných sudcov. Môže tak spraviť až novozvolený prezident Andrej Kiska, pretože tieto funkcie sa uvoľnia až počas jeho funkčného obdobia. "Ak by odchádzajúci prezident Ivan Gašparovič sám vymenoval predsedu Najvyššieho súdu a ústavných sudcov, išlo by o neústavný zásah do právomoci novozvoleného prezidenta," zdôraznili vo svojom stanovisku.

 

Ako poznamenal Gašparovič, či bude zvolený nový predseda závisí od rozhodnutia Súdnej rady. "Keď Súdna rada zvolí, prezident vymenuje, ak nemá také argumenty, aké som mal napríklad pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Tam som mal jednoznačných a veľmi veľa dôvodov, prečo som ho nemohol vymenovať," dodal.

 

Predsedu NS SR na ďalšie funkčné obdobie budú voliť členovia Súdnej rady SR dnes 14.30 h v Dome kultúry v Sobranciach. O miesto šéfa NS SR sa uchádzajú traja kandidáti - súčasný predseda súdu Štefan Harabin a sudkyne Jana Bajánková a Zuzana Ďurišová. Ak žiadny z nich nezíska nadpolovičnú väčšinu, nasleduje opakovaná voľba, do ktorej postupujú dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

 

Harabinovi sa končí päťročné funkčné obdobie 23. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies