Gašparovič: Prezident sa za rozhodnutie ÚS môže poďakovať svojim poradcom

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 18:05 • 2 min
Gašparovič: Prezident sa za rozhodnutie ÚS môže poďakovať svojim poradcom

BRATISLAVA – Exprezident Ivan Gašparovič nebol prekvapený utorkovým (17.3.) rozhodnutím senátu Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci odmietnutých kandidátov na ústavných sudcov.

slovakia

left justify in out

"Očakával som takéto rozhodnutie," uviedol pre TASR. Ako poznamenal, úlohou hlavy štátu je vybrať z tých kandidátov, ktorých schválil zákonodarný orgán. "V tomto prípade prezident nielen vymenúva, ale aj vyberá z tých, ktorí prešli procedúrou, ako prikazuje ústava a zákon. Keď vyniesol svoje rozhodnutie, že ich nevymenuje, mal povedať dôvody, prečo tak nespravil," pripomenul s tým, že zdôvodnenie ich odmietnutia mu vypracovali jeho poradcovia. Tí mu podľa neho poradili aj to, aby si na výber zo šiestich navrhnutých kandidátov vytvoril poradný orgán. "Ten si síce môže vytvoriť pre svoje potreby, ale nie na to, aby mu určovali, čo má robiť," upozornil Gašparovič. "Môže sa poďakovať svojmu tímu za veľmi dobré rady, ktoré mu dávajú. Mám obavy, že takýchto rád, ak sa z toho nespamätá, bude mať ešte veľa," dodal.

 

Rovnako si myslí, že prezident v tomto prípade nemôže určovať, či je niekto schopný vykonávať svoju profesiu, alebo nie. To, ako podčiarkol, vyhodnotila Národná rada SR. "Hlava štátu potom vyberá z tých, ktoré mu Národná rada predložila, pri ktorých si po nejakých odporúčaniach alebo po vlastných skúsenostiach myslí, že sú lepší ako druhí," priblížil Gašparovič.

 

Zároveň odmietol tvrdenia, že to bol podobný prípad, ako pri jeho rozhodnutí nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. "Tam prezident nevyberá, ale vymenúva na základe návrhu parlamentu, ale za podmienok, ktoré mu dáva ústava. Čiže môže vyhodnotiť schopnosti navrhnutého kandidáta. V tomto je rozdiel pri rozhodovaní o sudcoch Ústavného súdu a o generálnom prokurátorovi," poznamenal.

 

Znovu zopakoval, že súčasná hlava štátu pri kandidátoch na ústavných sudcoch nepovedala žiadne konkrétne dôvody, iba zovšeobecnila predstavu svojho poradného orgánu. Pripomenul, že on pri nevymenovaní Čentéša konkretizoval každý jeden krok.

 

Na tri uvoľnené miesta sudcov ÚS SR zvolila vlani NR SR šiestich kandidátov. Prezident Andrej Kiska po pohovoroch s nimi vymenoval za ústavnú sudkyňu len Janu Baricovú, ostatných odmietol. Argumentoval vtedy, že sa rozhodoval na základe osobného rozhovoru i odporúčaní právnických autorít. Ako zdôvodnil, o odmietnutých kandidátoch nezistil trvalý záujem o ústavné právo a ústavné súdnictvo, pričom však nespochybnil odbornosť v prípade postov, ktoré v danom čase zastávali. Tí následne namietali pred ÚS porušenie ich základného práva.

 

V utorok III. senát ÚS SR rozhodol, že základné práva kandidátov na ústavných sudcov Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok boli rozhodnutím prezidenta o ich nevymenovaní porušené. Zrušil aj príslušné rozhodnutie Kisku z 2. júla minulého roka a prikázal prezidentovi, aby vo veci znovu konal a rozhodol. Kancelária prezidenta má uhradiť trojici sťažovateľov trovy konania. Sťažnosť ďalších dvoch - Jána Bernáta a Imricha Volkaia dostal na rozhodnutie II. senát ÚS SR, ktorý vo veci ešte nerozhodol.

 

Gašparovič nepredpokladá, že II. senát dospeje k inému záveru ako III. senát. "Ale niekedy pohľad na Ústavný súd vytvára veľký otáznik. Názory Ústavného súdu z pohľadu hodnotenia právomocí poslancov, prezidenta, členov vlády alebo premiéra sa často rozchádzajú, čo nie je dobré. Nemyslím si, že by k tomu dávala podnet ústava, ktorá je dosť jasná, len sa jej treba držať," uzavrel exprezident.

er vs



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies