Gašparovič: Nech môj nástupca nadviaže na vzťahy s prezidentom Rakúska

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 16:59 • 2 min
Gašparovič: Nech môj nástupca nadviaže na vzťahy s prezidentom Rakúska

VIEDEŇ - Nový slovenský prezident by mal nadviazať na vzťahy, ktoré doteraz existovali medzi najvyššími predstaviteľmi Slovenskej a Rakúskej republiky.

slovakia

left justify in out

Takéto želanie vyslovil prezident SR Ivan Gašparovič pri dnešnom stretnutí so svojím rakúskym náprotivkom Heinzom Fischerom.
      

Gašparovič tak reagoval na otázku, aké rady by dal svojmu nástupcovi, ktorý vzíde z marcových prezidentských volieb. "Mal by nadviazať na to, čo sme začali my v prospech regiónu a Európy," uviedol Gašparovič a dodal, že Rakúsko a Slovensko si vždy vedeli pomôcť a nájsť si spoločných spojencov.
      

Podľa Gašparoviča si spolu s prezidentom Fischerom vybudovali od roku 2004 vzťah, v ktorom si mohli kedykoľvek zavolať a konzultovať názory. "Budem rád, ak môj nástupca nadviaže na tieto osobné vzťahy i vzťahy medzi SR a Rakúskom," zdôraznil Gašparovič.
     

Heinz Fischer uviedol, že v jeho prípade je ešte predčasné rozmýšľať o radách pre svojho nástupcu, keďže jeho funkčné obdobie trvá do roku 2016. "Môžem však potvrdiť to, že mne ako prezidentovi mimoriadne záleží na dobrých susedských vzťahoch Rakúska s okolitými krajinami, teda aj so Slovenskom," povedal Fischer.
      

Oboch prezidentov spája fakt, že viedli aj národné parlamenty oboch krajín a do prezidentského úradu nastúpili zhodne v roku 2004. Obaja vykonávajú svoj úrad už druhé funkčné obdobie, no kým v SR sa prezidentský úrad vykonáva v období piatich rokoch, v Rakúsku sa prezident volí na šesť rokov. Gašparovičova prezidentská misia sa skončí 15. júna 2014, Fischer bude končiť vo funkcii až v roku 2016.
      

Stretnutie s Heinzom Fischerom bolo súčasťou oficiálnej návštevy Rakúskej republiky, ktorú dnes uskutočnil Ivan Gašparovič spolu s manželkou. Okrem rokovania s prezidentom Fischerom sa prezident SR stretol s predsedníčkou Národnej rady Rakúskej republiky Barbarou Prammerovou a s primátorom Viedne Michaelom Häuplom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona