Gašparovič: Nebudem iniciovať zvýšenie prezidentskej renty

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 09:47 • 2 min
Gašparovič: Nebudem iniciovať zvýšenie prezidentskej renty

BRATISLAVA - Odchádzajúca hlava štátu Ivan Gašparovič nemieni iniciovať zvýšenie doživotnej renty, ktorá podľa zákona patrí exprezidentom. Potvrdil to v rozhovore pre TASR.

slovakia

left justify in out

Nespraví tak napriek tomu, že jeho predchodca Michal Kováč už niekoľkokrát žiadal vládu SR o dotáciu na svoje liečebné účely. "Ak by som to spravil, verejnosť by v tom videla niečo úplne iné ako sociálnu pomoc exprezidentovi, keďže mnohí ľudia na Slovensku musia vyžiť z 300 a menej eur," vysvetlil Gašparovič.
      

Kováč získal z rezervy predsedu vlády financie tak za premiéra Roberta Fica, ako aj za Ivety Radičovej. V roku 2011 to bolo 8400 eur na úhradu opatrovateľskej služby v stave nevládnosti, v ďalšom roku 2100 eur na ten istý účel. V tom období šéfovala vláde Radičová. Po nástupe súčasného kabinetu dostal vlani dotáciu 7200 eur na medikamentóznu a opatrovateľskú liečbu a tento rok 15.000 eur na úhradu nákladov spojených s liečením zdravotných problémov.
      

Gašparovič si v tejto súvislosti myslí, že v porovnaní s okolitými štátmi nie je postavenie bývalých slovenských najvyšších ústavných činiteľov celkom dôstojné. "Ale opakujem, nemám záujem, aby som inicioval niečo k prezidentskej rente," zdôraznil s tým, že sa o tejto otázke nebavil ani so žiadnymi vrcholnými politikmi.
      

Či tak mieni v budúcnosti spraviť niekto z poslancov, prípadne vláda, necháva Gašparovič na ich uváženie. Pripomenul, že v roku 2009 sa vtedajší nezávislý poslanec František Mikloško pokúšal novelou zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR zvýšiť doživotný plat prezidenta na úroveň výšky platu člena zákonodarného zboru. Parlament to vtedy odmietol.
      

Na základe v súčasnosti platného zákona patrí prezidentovi po skončení výkonu jeho funkcie doživotne plat vo výške 995,82 eura. Na otázku, či bude kabinet iniciovať novelu spomínanej legislatívy, ktorou by sa táto suma zvýšila, Úrad vlády SR neodpovedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies