Gašparovič: Nariadiť prerušenie letu bude môcť širší okruh ľudí

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 14:18 • 2 min
Gašparovič: Nariadiť prerušenie letu bude môcť širší okruh ľudí

BRATISLAVA - Okruh členov vlády, ktorí by za presne stanovených podmienok mohli rozhodnúť o prerušení letu narušiteľského lietadla, sa rozšíri.

slovakia

left justify in out

Takéto prípadné rozhodnutie je predovšetkým v kompetencii ministra obrany. Podľa doterajšieho znenia zákona o Ozbrojených silách SR by ho mohol v čase jeho neprítomnosti zastúpiť člen vlády poverený premiérom, pričom by to mohol byť len niekto z trojice: minister vnútra, minister spravodlivosti alebo minister dopravy. Prezident Ivan Gašparovič dnes podpísal novelu zákona o Ozbrojených silách SR, ktorá okruh týchto možných zástupcov ministra obrany pre vydanie pokynu na prerušenie letu rozširuje na ktoréhokoľvek člena vlády, ktorého by poveril premiér. Aj po novom však prioritnými zástupcami šéfa rezortu obrany pre túto prípadnú úlohu zostávajú spomínaní traja ministri.

 

Opatrenia proti narušiteľskému lietadlu by sa začali, ak by sa takýto vzdušný objekt pohyboval v našom vzdušnom priestore v rozpore s leteckým zákonom alebo s medzinárodnou zmluvou. Okrem toho by nereagoval na pokyny príslušných orgánov riadenia letovej prevádzky na zmenu dráhy letu alebo na pristátie na určenom letisku, alebo ohrozoval bezpečnosť a suverenitu SR. Opatrenia by sa začali aj vtedy, ak by bolo dôvodné podozrenie, že lietadlo je objektom činu protiprávneho zasahovania. Prvým opatrením je, že príslušné orgány riadenia letovej prevádzky informujú o tejto skutočnosti zložku armády zabezpečujúcu nedotknuteľnosť vzdušného priestoru. Proti narušiteľovi vzdušného priestoru sa môžu použiť viaceré opatrenia: odklonenie letu, vynútenie pristátia, hrozba použitia zbrane alebo vystrelenie varovných výstrelov alebo varovných svetelných signálov mimo narušiteľa vzdušného priestoru. Pokiaľ z okolností jasne vyplýva, že vzdušný objekt by mal byť použitý proti životom ľudí alebo na spôsobenie obzvlášť závažného následku, možno použiť ozbrojené sily aj na prerušenie letu potvrdeného narušiteľa vzdušného priestoru, ak je prerušenie letu jediným opatrením na odvrátenie tohto nebezpečenstva. 

 

Navrhovaná úprava zákona o ozbrojených silách rieši aj iné oblasti. Ozbrojené sily sa po novom majú podieľať na príprave občanov na obranu štátu, na výchove obyvateľstva k vlastenectvu, na rozvíjaní vojenských tradícií a na zabezpečení kultúrnych, vzdelávacích, športových a spoločenských podujatí k tomu organizovaných. Mali by sa rozšíriť možnosti použitia armády o ochranu majetku v správe ministerstva obrany. 

 

Právna norma nadobudne účinnosť od júna 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies