Gašparovič: Model krajov 3+1 je najracionálnejší

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 13:56 • 2 min
Gašparovič: Model krajov 3+1 je najracionálnejší

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič považuje model fungovania krajov 3+1 za najracionálnejší aj vo vzťahu k Bratislave. Hlava štátu to vyhlásila na stretnutí s predstaviteľmi Únie miest Slovenska (ÚMS), ktoré sa uskutočnilo v pondelok 3. júna.

slovakia

left justify in out

Podľa prezidenta by únia mala zorganizovať spoločné stretnutie so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), pretože pre obe samosprávne združenia je diskusia o pripravovanej reforme verejnej správy a spoločnom výkone kompetencií mimoriadne dôležitá.

Prvý viceprezident ÚMS Milan Ftáčnik prezidentovi na stretnutí vysvetlil, že mestá chcú vytvoriť systém municipalizácie, ktorý by mal na základe stavebného zákona vytvárať prirodzené centrá regiónu. Zároveň by mal na základe auditu kompetencií upraviť aj vzorec fiškálnej decentralizácie a posilniť vlastné zdroje samospráv. "Po tých desiatich rokoch fungovania by sme chceli prehodnotiť tento systém prerozdeľovania peňazí, či je vhodný, alebo potrebuje zmenu," povedal Ftáčnik. V rozhovore s Gašparovičom potvrdil záujem ÚMS užšie spolupracovať so ZMOS, z čoho by mali mať podľa neho prospech všetky samosprávy. V prípade, ak sa stretnutie nepodarí zorganizovať, využijú samosprávy prezidentovu ponuku na spoločné rokovanie v Prezidentskom paláci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona