Gašparovič: Majitelia lesov budú musieť zabezpečovať priechodnosť pri pohromách

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 16:33 • 2 min
Gašparovič: Majitelia lesov budú musieť zabezpečovať priechodnosť pri pohromách

BRATISLAVA - Lesy na Slovensku majú mať lepšiu ochranu. Vyplýva to z novely zákona o lesoch, ktorú dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

slovakia

left justify in out

Cieľom novely zákona z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR je zosúladiť jej znenie s požiadavkami vlastníkov, obhospodarovateľov lesov, ako aj orgánov štátnej správy lesného hospodárstva, spresniť a upraviť niektoré pojmy a postupy pri uplatňovaní zákona o lesoch a odstrániť nejasnosti pri jeho aplikácii.
     

Po novom, ak bude nesúlad medzi druhom pozemku podľa údajov katastra nehnuteľností a skutočným stavom, rozhodnúť o tom, či pozemok je, alebo nie je lesným pozemkom, má orgán štátnej správy lesného hospodárstva. Ten by mal určiť na základe zistenia v teréne jeho skutočný druh. "Ak je pozemok dlhodobo poľnohospodársky využívaný, orgán štátnej správy lesného hospodárstva navrhne orgánu štátnej správy ochrany poľnohospodárskej pôdy zmenu lesného pozemku na poľnohospodársku pôdu a ak je pozemok vodnou plochou, orgán štátnej správy lesného hospodárstva, na základe stanoviska orgánu štátnej vodnej správy, rozhodne o zmene lesného pozemku na vodnú plochu," vysvetlilo MPRV.
     

Nová povinnosť pribudne aj majiteľom lesov. V prípade nepredvídateľných udalostí, ako sú živelné pohromy či havárie, budú musieť zabezpečiť priechodnosť lesných ciest pre záchranárov. "Lesy bude nutné zabezpečiť tak, aby mohli byť v prípade časovej tiesne permanentne využiteľné pre zložky záchranného systému," zdôvodnil Záhumenský. Okrem toho majitelia lesov majú dozerať aj na funkčnosť odvodňovacích systémov.
     

Parlament však neschválili niekoľko pôvodne navrhovaných zmien. Agrorezort napríklad navrhoval, aby lesné cesty mohol využívať každý, kto ich potrebuje na hospodárenie v lesoch alebo na zabezpečenie starostlivosti o dotknuté územia a o stavby po dohode s ich vlastníkom, správcom alebo so združením. Poslanci Národnej rady (NR) SR neodsúhlasili ani to, aby ľudia mohli organizovať a vykonávať aktivity za účelom zisku na lesných pozemkoch len so súhlasom vlastníka lesného pozemku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies