Gašparovič má 15 dní, aby rozhodol v prípade zákona o Ústavnom súde

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 13:55 • 2 min
Gašparovič má 15 dní, aby rozhodol v prípade zákona o Ústavnom súde

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dostal na stôl zákon o organizácii Ústavného súdu SR 2. mája. O tom, či ho podpíše, alebo nie, rozhodne v zákonnej lehote, teda do 15 dní.

slovakia

left justify in out

Hovorca hlavy štátu Marek Trubač tak reagoval na otázku, či prezident prijme výzvu poslankyne Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS), ktorá v otvorenom liste Gašparoviča žiada, aby tento zákon nepodpísal. Prezidenta žiada, aby vrátil zákon parlamentu na opätovné prerokovanie a zabránil tak popretiu fundamentálnych princípov právneho štátu a vytvoril priestor, aby Ústavný súd SR našiel východisko zo vzniknutej situácie bez zásahov politikov. "Som si vedomá toho, že vaše postavenie v tomto prípade je veľmi delikátne, keďže v spore pred ústavným súdom, do ktorého sa zákonodarca rozhodol väčšinou hlasov takýmto bezprecedentným spôsobom zasiahnuť, zastupujete Slovensko a ste tak v konflikte záujmov," píše sa v liste.

Národná rada SR schválila v utorok 30. apríla novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov. Schválený bol na návrh vlády v skrátenom legislatívnom konaní, nepredchádzalo mu žiadne pripomienkové konanie. Zákon predstavuje podľa Žitňanskej vážny zásah do práva na nestranného sudcu, porušuje zákaz retroaktivity a je v rozpore s požiadavkou generality práva, čo sú fundamentálne požiadavky právneho štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies