Gašparovič: Eurovoľby ukázali, že extrémistické strany nemajú u nás zázemie

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 14:48 • 2 min
Gašparovič: Eurovoľby ukázali, že extrémistické strany nemajú u nás zázemie

PRAHA - Volebnou účasťou vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sa nemôže pochváliť ani Slovenská, ani Česká republika - no tým, čo možno na výsledkoch eurovolieb, naopak, oceniť, je fakt, že ich vyhrali proeurópske strany.

slovakia

left justify in out

Volebnou účasťou vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) sa nemôže pochváliť ani Slovenská, ani Česká republika - no tým, čo možno na výsledkoch eurovolieb, naopak, oceniť, je fakt, že ich vyhrali proeurópske strany. Slovenský prezident Ivan Gašparovič a český prezident Miloš Zeman dnes týmto spôsobom zhodnotili víkendové voľby do EP v oboch krajinách.
     

Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala pri príležitosti návštevy slovenského prezidenta v ČR, český prezident pochválil postoj slovenských a českých voličov. Ako uviedol, je v plnom kontraste s tým, ako volili hlasujúci vo Francúzsku či Británii.
     

"Čo je teda pozoruhodnejšie: byť posledný v rámci účasti na voľbách, alebo byť medzi lídrami v rámci proeurópskej inklinácie?" položil rečnícku otázku Zeman. Podľa jeho názoru sa politikom ani médiám nepodarilo dostatočne verejnosť presvedčiť o výhodách, ktoré krajinám, ako je ČR či SR, z členstva v Európskej únii plynú.
     

Slovenský prezident Ivan Gašparovič poukázal na fakt, že vo voľbách do EP sa ukázalo, že extrémistické strany nemajú na Slovensku zázemie. Konštatoval tak na základe výsledku strany Mariana Kotlebu Ľudová strana – Naše Slovensko. 
     

"Keď sa pán Kotleba stal predsedom banskobystrického VÚC, nastalo zdesenie, no v týchto voľbách jeho strana prepadla," uviedol prezident SR.
     

Súhlasil so Zemanom, že politici ani médiá počas predchádzajúcich rokov nedokázali poukázať na dôležitosť Európskeho parlamentu a vplyv jeho rozhodnutí na bežný život občanov. "Ani predvolebné kampane o tom ľudí nepresvedčili," dodal Gašparovič.
     

Skritizoval však samotných europoslancov. "Títo dámy a páni sa po zvolení stali Európanmi a stratili záujem o svoju krajinu," zdôraznil Gašparovič. 
     

Podľa jeho slov by europoslanci mali minimálne štyrikrát do roka navštíviť Slovensko a hovoriť priamo s občanmi o výhodách a možnostiach, ktoré poskytuje Európska únia, i o závažnosti opatrení, ktoré prijíma europarlament.
     

"Takisto by minimálne štyrikrát do roka mali vystúpiť na pôde národnej rady a na zasadaniach vlády a referovať o aktuálnom dianí v Európskom parlamente a súvislostiach, ktoré sa dotýkajú či môžu dotýkať Slovenska," dodal prezident SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies