Gašpar: Som za zmenu menovania policajného prezidenta

NETKY.SK • 12 Január 2017, 16:19 • 2 min
Gašpar: Som za zmenu menovania policajného prezidenta

BRATISLAVA - Policajný prezident Tibor Gašpar je za zmenu spôsobu, akým sa najvyššia policajná funkcia v štáte obsadzuje. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii na margo návrhov, aby šéfa polície viac nemenoval priamo minister vnútra. Zmenu presadzuje najmä Most-Híd.

slovakia

left justify in out

"Absolútne súhlasím s tým, aby tu boli výberové konania, aby kandidát prešiel híringom v odbornej komisii. Nie som presvedčený, že by práve politici, ktorí sa dožadujú híringu, mohli všetci spĺňať kritériá a správne posúdiť, ktorý kandidát je vhodnejší. Som preto za odborné komisie," povedal Gašpar.

 

Podľa jeho slov však treba z politického hľadiska zodpovedať otázku, kto bude zodpovedný z pohľadu vnútornej bezpečnosti štátu. "Či to bude minister vnútra, alebo policajný prezident. Ak to bude minister, logicky je tu otázka, či si má právo vybrať z nejakých kandidátov, ktorí prejdú výberovým konaním, alebo mu policajného prezidenta určí iný subjekt, ako napr. prezident republiky," vysvetlil Gašpar.

 

Tiež tvrdí, že ak sa bude polícia viac osamostatňovať, musí platiť zásada, že za všetky pochybenia ponesie zodpovednosť policajný prezident. "Som za zmenu menovania a väčšiu nezávislosť," dodal Gašpar s tým, že na zmenách zákona bude participovať.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies