Gašpar: Pri terorizme potrebujeme dlhšiu lehotu

NETKY.SK • 10 December 2015, 10:00 • 2 min
Gašpar: Pri terorizme potrebujeme dlhšiu lehotu

BRATISLAVA – V súvislosti s prijatými legislatívnymi opatreniami, ktoré v stredu (9.12.) v rámci protiteroristického balíčka schválili poslanci Národnej rady SR, prezident Policajného zboru Tibor Gašpar upozornil, že väčšina z nich platí, len ak ide o hrozbu terorizmu alebo teroristický trestný čin.

slovakia

left justify in out

„Tým chcem jasne povedať, že v žiadnom prípade sa neznižujú práva občanov a ani sa nezvyšujú zásadne oprávnenia štátnych orgánov, ako je polícia,“ zdôraznil Gašpar.

 

Podľa neho dostala polícia výnimočné oprávnenia len pri trestnom čine terorizmu, respektíve tých trestných činoch, ktoré poznajú v skutkovej podstate slovo terorizmus. „Len vtedy sa tieto oprávnenia budú používať. Inak platia tie, ktoré tu štandardne dnes sú,“ konštatoval Prezident PZ.

 

Poslanci napríklad zmenili Ústavu SR tak, aby pri trestných činoch terorizmu mohla polícia osobu zadržať až na 96 hodín namiesto súčasných 48. „Ak by, nedajbože, mal nastať nejaký teroristický trestný čin na území Slovenska a bolo by treba vykonať previerky k osobám alebo k dôkazom z miesta činu smerom do zahraničia, komunikácia v tomto prípade nejaký čas trvá. My určite potrebujeme dlhšiu lehotu. Tá však platí len vtedy, ak sa obviní občan Slovenska alebo cudzinec z trestného činu terorizmu,“ povedal Gašpar pre TASR.

 

Poslanci schválili aj tzv. obligatórnu väzbu, teda súd bude môcť zobrať do väzby osobu, ktorá je obvinená z trestného činu súvisiaceho s terorizmom, a to bez uvedenia dôvodu.

 

„Jedna zo základných vecí, ktoré skúma sudca, a to pri akomkoľvek trestnom čine, je, či je osoba dôvodne obvinená. A tu sudca bude skúmať aj to, či to obvinenie z terorizmu je, alebo nie je dôvodné. Ak by zvážil, že dôkazy sú nedostatočné, a práve tam mi potrebujeme dlhšiu lehotu, aby sme ich zozbierali dostatok, tak ju môže prepustiť. Ak zváži, že obvinenie je dôvodné, tak v tom okamihu by nastupoval režim, že taký človek ide do väzby, lebo terorizmus považujeme za najzávažnejšiu formu trestnej činnosti, ktorej sa dnes obávame,“ zareagoval prezident PZ.

Silnejšie kompetencie dostala polícia aj pri zastavovaní a prehliadkach motorových vozidiel.

 

„Ak nastane situácia, že sa stane teroristický čin napríklad v centre Bratislavy, tak polícia musí mať oprávnenie zastavovať motorové vozidlá v uzavretom okolí a prezerať ich z dôvodu hľadania zbraní súvisiacich s terorizmom. To je presne situácia, pri ktorej by to oprávnenie bolo využité. My dnes nemôžeme len tak svojvoľne prezerať motorové vozidlo. Máme prípady, že sa pri prehliadke auta našli drogy a súd obžalovaného oslobodil, nakoľko policajti neodôvodnene prehliadli vozidlo,“ dodal Gašpar.

 

Polícia, prokuratúra, súdy a tajné služby získajú od januára 2016 v boji proti terorizmu rad nových oprávnení. Tie im prináša novela Trestného zákona a zmeny ďalších právnych predpisov, ktoré schválili poslanci NR SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies