Gašpar: Pre podozrenie z volebnej korupcie bolo obvinených šesť ľudí

NETKY.SK • 6 November 2017, 14:55 • 2 min
Gašpar: Pre podozrenie z volebnej korupcie bolo obvinených šesť ľudí

BRATISLAVA - Polícia doteraz obvinila šesť osôb, ktoré sú podozrivé zo spáchania trestného činu volebnej korupcie súvisiacej s víkendovými voľbami do VÚC. Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásil prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar s tým, že všetkým hrozí trest odňatia slobody do jedného roka.

slovakia

left justify in out

Polícia prijala v rámci volebnej korupcie celkovo 14 podaní, z toho v siedmich začala procesné trestné stíhanie, v šiestich prípadoch sa trestné oznámenie dopĺňa, jedno sa týka iného trestného činu. V štyroch prípadoch došlo k objasneniu korupcie, a teda k vzneseniu obvinenia. Celkovo bolo obvinených šesť ľudí. Jednotlivé prípady majú spoločné menovatele. Podnety boli podané v poslednom týždni pred voľbami, úplatky neponúkali kandidáti voličom, ale samotní kandidáti boli oslovovaní organizátormi volebnej korupcie s možnosťou zabezpečiť voličské hlasy za úplatok. Cena jedného hlasu bola vždy tri eurá. Celkovo žiadali obvinené osoby 13.8000 eur za 4600 voličských hlasov.

V prvom prípade bola obvinená trojica mužov, ktorá už od polovice septembra 2017 žiadala od kandidáta na poslanca Žilinského kraja úplatok za najmenej 1000 hlasov. Už za prítomnosti polície im bolo odovzdaných 3000 eur.

 

V ďalšom prípade je obvinený muž, ktorý opakovane žiadal od kandidáta na poslanca Prešovského kraja za zabezpečenie 2600 hlasov 7800 eur. Koncom októbra bol zadržaný pri preberaní časti úplatku vo výške 2000 eur. Tretí a štvrtý prípad je o dvojici mužov, ktorá ponúkala v Medzilaborciach voličom úplatky vo forme potravín za to, že budú voliť poslanca, ktorého im určia oni. "Následne žiadali od kandidáta na poslanca v Prešovskom kraji úplatok 1000 eur na nákup práve týchto potravín. Koncom októbra žiadali od kandidáta úplatok už 3000 eur za spomenuté hlasy a 3. novembra obvinení prebrali časť úplatku vo výške 1200 eur. Aj im hrozí až jeden rok," povedal Gašpar.

 

Policajný viceprezident informoval, že verejný poriadok počas sobotňajších (4.11.) volieb zaisťovalo 7057 policajtov. Polícia prijala 59 podnetov, z toho 19 trestných oznámení, 14 sa týkalo priestupkov a 26 boli iné podnety. Medzi najčastejšie incidenty podľa jeho slov patrilo, že voliči dostali volebné lístky ešte pred volebnou miestnosťou. Dochádzalo aj k rozdávaniu propagačných materiálov, vyskytli sa tiež vozidlá pred vchodom do volebnej miestnosti s nálepkami strany či plagátom kandidáta. Polícia zaznamenala aj príhovor cez obecný rozhlas s prezentáciou činnosti kandidáta či podpísané zápisnice ešte pred skončením volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona