Gašpar: O Kosíka sme sa zaujímali už skôr, pracujeme na jeho vydaní

NETKY.SK • 24 Január 2018, 13:29 • 2 min
Gašpar: O Kosíka sme sa zaujímali už skôr, pracujeme na jeho vydaní

BRATISLAVA - Polícia sa o Ľuboša Kosíka, údajného svedka únosu Michala Kováča mladšieho, ktorý je vo väzení v africkom Mali, zaujímala skôr, ako začal vystupovať v médiách. Uviedol to prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

slovakia

left justify in out

"Je to osoba, ktorá bola odsúdená na 14 rokov za úmyselnú trestnú činnosť, to znamená, my sme ju chceli dostať na Slovensko," povedal s tým, že keď sa Kosík dostane na Slovensko, polícia ho vypočuje.

 

Momentálne k informáciám, ktoré Kosík uviedol v médiách, pristupuje polícia podľa Gašpara ako k takým, ktoré poskytuje "neoverená osoba". "Každá informácia, ktorá je vierohodná, pretože výpovede musia vzájomne súvisieť aj s inými dôkazmi, čiže do akej miery hovorí táto osoba pravdivé informácie, sa bude v ďalšom štádiu preverovať. Dôležité je túto osobu doviezť zo zahraničia na územie Slovenska," uviedol Gašpar. Polícia má podľa neho v súčasnosti otvorený spis týkajúci sa zavraždeného Róberta Remiáša a otvorila tiež spis vo veci údajnej prípravy vraždy Oskara Fegyveresa.

Polícia vo veci vydania Kosíka z Mali na Slovensko urobila podľa policajného prezidenta všetko, čo mala. "V komunikácii s políciou v Mali sme zabezpečili všetku administratívu na jeho vydanie. Mali je krajina, s ktorou nemáme zmluvu o vydávaní, takže je to skôr o ad hoc vydávaní," vysvetlil Gašpar s tým, svoje možnosti v tejto chvíli splnilo aj ministerstvo spravodlivosti. Momentálne sa už niekoľko mesiacov čaká na rozhodnutie ministerstva spravodlivosti Mali. "Okamžite, ako dostaneme avízo, predpokladám, že sa vyšle aj letecký špeciál pre túto osobu a dovezieme ju na územie Slovenska," uviedol. Policajný prezident však pripustil, že nie je na 100 percent presvedčený, že sa Kosíka podarí dostať na Slovensko. "Sú totiž aj prípady, kde sa nám to nepodarilo, zvlášť keď ide o takú krajinu ako Mali," dodal.

Minister vnútra Robert Kaliňák v tejto veci skonštatoval, že vzhľadom na to, že denník SME zverejnil video nahrané Kosíkom, nie je jasné, či je v Mali vôbec zadržaný. "Ak pán Kosík posiela video, tak zjavne tam má veľmi luxusné väzenie. Neviem o tom, že by ste u nás mohli fungovať s mobilným telefónom v našich väzeniach, takže asi nebude veľmi obmedzený na slobode," povedal minister s tým, že ak nie je vo výkone trestu alebo vo väzbe, môže ho len vyzvať, že slovenské orgány ho veľmi radi privítajú na Slovensku. Pokiaľ je naozaj zadržaný, Slovensko bude podľa Kaliňáka pri snahe o jeho vydanie spolupracovať aj so štátmi, ktoré majú k Mali bližší vzťah.

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Ľuboš Kosík, ktorý sa podľa vlastných slov podieľal na únose Michala Kováča ml., sa momentálne nachádza vo väznici v Mali. Či ho vydajú na Slovensko, a kedy, je na rozhodnutí tamojšieho ministra spravodlivosti. Kosík poslal denníku SME vyhlásenie o tom, že únos Michala Kováča mladšieho osobne nariadil vtedajší šéf SIS Ivan Lexa. Ešte v decembri však pre denník potvrdil, že bol jedným z piatich členov komanda, ktoré v roku 1995 unieslo syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča. Tvrdí tiež, že disponuje informáciami vo veci vraždy Róberta Remiáša a plánu zavraždiť svedka únosu Oskara Fegyveresa.

 

Zo Slovenska Kosík ušiel po tom, ako ho Najvyšší súd SR v júni v roku 2016 uznal za vinného v kauze falšovania zmeniek voči bývalému obchodnému partnerovi Ľubomírovi Farenzenovi. Kosíka zadržali v Mali v novembri 2016 na základe medzinárodného zatykača.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies