Gašpar: Nízkou nehodovosťou v roku 2013 Slovensko tak trochu predbehlo dobu

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 17:55 • 2 min
Gašpar: Nízkou nehodovosťou v roku 2013 Slovensko tak trochu predbehlo dobu

BRUSEL - Slovenská republika mala vlani najmenšiu nehodovosť zapríčiňujúcu straty na ľudských životoch z 32 sledovaných európskych krajín.

slovakia

left justify in out

Cenu na najlepšie výsledky v tejto oblasti dnes od predstaviteľov Európskeho výboru pre bezpečnosť dopravy (ETSC) v Bruseli prevzal prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.
     

Eurokomisár pre dopravu Siim Kallas ocenil, že sa Slovensko - s 37-percentným poklesom nehodovosti so smrteľnými následkami - stalo víťazom ôsmeho ročníka monitorovania ETSC týkajúcom sa pokroku v bezpečnosti cestnej premávky (vlani malo najlepšie výsledky Dánsko) a pripomenul, že aj keď SR nepatrí medzi tradičné krajiny s vysokou bezpečnosťou cestnej premávky, výsledky za posledné roky sú príjemným prekvapením.
     

Kallas pripomenul, že úspech SR je o to viditeľnejší, že pokles smrteľných dopravných nehôd na úrovni EÚ bol 18 percent, čiže Slovensko dvojnásobne prekročilo priemerné štatistiky.
     

Prezident Policajného zboru SR zdôraznil, že za získaním tohto ocenenia stoja mnohí ľudia a viaceré zložky, vrátane ministerstva dopravy, záchranárov a hasičov. A dodal, že dosiahnuté výsledky sú zároveň veľkou výzvou, keďže teraz od policajného zboru všetci očakávajú, že priaznivý trend bude pokračovať.
     

"Je to nastavené veľmi prísne a ak chceme dosiahnuť výsledok naplánovaný do roku 2020, musíme v našich opatreniach pokračovať," povedal Gašpar.
     

Spresnil, že SR sa bude uberať zavádzaním objektívnej zodpovednosti ako prvku v celom systéme, upravovaním činnosti výkonnej služby cestou "migrácie" útvarov dbajúcich na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a dôraz sa bude aj naďalej klásť na prevenciu, čomu pomôže napríklad aj dopravná výchova na školách.
     

ETCS má pre slovenskú vládu štyri odporúčania - zavedenie pokutového bodového systému, dôraznejšie presadzovanie dopravných zákonov, viac kamier na zaznamenávanie prekročenej rýchlosti a zavádzanie alkoholového zámku pre šoférov-recidivistov jazdiacich pod vplyvom alkoholu.
     

Gašpar zdôraznil, že mnohé z toho, čo ETCS odporúča, už máme zapracované do našej legislatívy. A aj keď nepoužívame bodový pokutový systém, naše opatrenia reagujú na recidívu a opakovanie priestupkov zo strany šoférov. Bodový systém má podľa neho svoj antikorupčný charakter, ale slovenská strana sa chce uberať cestou objektívnej zodpovednosti a bezhotovostného styku, čo má eliminovať korupciu v systéme. A dodal, že skúsenosti ukázali, že peňažné sankcie za jazdu pod vplyvom alkoholu nie vždy pôsobia a preto treba otvoriť odbornú diskusiu, či to pre alkoholických vinníkov nepôjde aj cestou verejnoprospešných prác a pranierovania, keď potrestaní budú mať na sebe tričko s nápisom "Jazdil som pod vplyvom alkoholu".
     

Gašpar priznal, že ministerstvo vnútra má, v súlade so stratégiou EÚ, pripravený odhad znižovania nehodovosti na cestách do roku 2020. Odhady sú nastavené matematicky, ale matematika nie vždy platí.
     

"Číslo za rok 2013, úmrtnosť pri nehodách v počte 223 osôb, bola naplánovaná pre tok 2017. My sme istým spôsobom predbehli dobu," zhodnotil situáciu Gašpar. Zároveň priznal, že momentálne je za prvý semester 2014 situácia horšia ako vlani v rovnakom období, stále je to však v odhadovaných medziach.
     

"Verím, že tieto limity budeme dodržiavať, aby sa splnil náš cieľ do roku 2020," povedal Gašpar.
     

V roku 2013 zahynulo na území 28 členských štátov EÚ v dôsledku dopravných kolízií 26.025 ľudí a ďalších 199.000 utrpelo vážne zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies