Gašpar: Medializácia útoku v Nitre posunula obvinenie možno o pár dní

NETKY.SK • 5 Február 2014, 15:43 • 2 min
Gašpar: Medializácia útoku v Nitre posunula obvinenie možno o pár dní

BRATISLAVA - Medializácia brutálneho útoku neonacistov voči návštevníkom nitrianskeho baru posunula obvinenie páchateľov možno o niekoľko dní.

slovakia

left justify in out

Po dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť to pripustil policajný prezident Tibor Gašpar.
     
"Pravdepodobne by došlo k vzneseniu obvinenia o niekoľko dní. Z toho, čo som sa pýtal v Nitre, som sa dozvedel, že bolo pripravované vznesenie obvinenia," povedal Gašpar. Vysvetlenie skutočnosti, že obvinenie prišlo deň po tom, ako bol zverejnený záznam z bitky a takmer štyri mesiace po incidente, si už v utorok (4. 2.) pýtali opoziční poslanci. Gašpar aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) vtedy hovorili o náhode.
     
Na otázku, či by bol Gašpar spokojný s postupom polície, ak by medzi poškodenými boli jeho blízki a polícia by ich nechala takmer štyri mesiace na slobode bez obvinenia, odvetil, že ak by bol nespokojný, existuje možnosť sťažovať sa. "O sťažnosti by rozhodoval prokurátor. Pokiaľ viem, poškodený mediálne prehlásil, že bol spokojný s činnosťou polície," poznamenal. Ešte v utorok k tejto veci povedal, že sa robilo znalecké dokazovanie, či útokom nedošlo k ťažkej ujme na zdraví. "Nikdy som nepovedal, že je to v poriadku, že štyri mesiace sú pohodová doba. Tým, že došlo k obmedzeniu osobnej slobody útočníkov, musela byť informovaná dozorová prokuratúra a tá vydávala ďalšie pokyny. Ja si počkám na závery z generálnej prokuratúry smerom ku krajskej prokuratúre v Nitre," avizoval.
     
Na utorkové vyjadrenie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, že minimálne z výtržníctva mohli byť páchatelia obvinení bezprostredne po útoku, dnes Gašpar reagovať nechcel. "Nebudem ešte reagovať, lebo nemám v písomnej podobe k dispozícii výstup z previerky spisu smerom k činnosti polície. Keď sa s ním oboznámim, tak potom," dodal policajný šéf.
     
V prípade nitrianskeho baru polícia vyšetruje dva incidenty. Prvý je z 5. októbra minulého roku, z ktorého videozáznam sa dostal aj do médií. Druhý sa týka bitky majiteľa baru z 1. januára 2014, ktorý skončil so zlomenou nohou. Útočníkov obvinili až minulý týždeň po medializácii incidentov.
     
V súvislosti s útokmi na bar Mariatchi v Nitre polícia informovala, že obvinila siedmich mužov. Päť ľudí čelí obvineniu zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva v prípade z októbra. V druhom prípade sú obvinení traja ľudia pre zločiny ublíženia na zdraví a výtržníctva. "Majiteľ sa usiloval výtržníkov, ktorí rozbíjali okná, zachytiť fotoaparátom. Tí ho napadli a spôsobili mu zlomeninu nohy," informovala polícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies