Gašpar: Inšpekcia je dostatočne nezávislá

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 11:17 • 2 min
Gašpar: Inšpekcia je dostatočne nezávislá

BRATISLAVA – Inšpekcia ministerstva vnútra je dostatočne nezávislá a do jej vyšetrovania či operatívnej činnosti nevstupuje žiaden funkcionár policajného zboru. Pre TASR to povedal prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

slovakia

left justify in out

„Vyrieknuť teraz v rámci rozhodnutia senátu Najvyššieho súdu, že je to zlé rozhodnutie, asi nie je v mojej kompetencii,“ uviedol. Podľa neho však stav, že inšpekcia je podriadená priamo ministrovi vnútra, funguje už dlhý čas a až doteraz neboli voči nemu žiadne výhrady.

 

„Z hľadiska nezávislejšieho postavenia je to dobrý systém, to znamená, že nemôže nikto potom spochybňovať, že by sme my zasahovali do tých prípadov, v ktorých sú podozriví policajti,“ povedal Gašpar. Inšpekčná služba má podľa neho aj také nástroje, ktoré majú bežní policajti vo vzťahu k páchateľom trestnej činnosti. „Čiže sú tam špecialisti pre odpočúvanie, pre sledovanie a ďalšie niektoré špeciálne dôkazné prostriedky a o týchto vedia len na inšpekcii. Je to podľa mňa jedna z najlepších kontrol v štátnej správe, aká existuje smerom ku štátnemu úradníkovi,“ skonštatoval.

 

Poukázal aj na úlohu prokuratúry pri vyšetrovaní trestných činov policajtov. „Do týchto trestných vecí vstupuje dozorom. Môže byť garantom a vyhlásiť, že žiadne zásahy z funkcionárskeho pohľadu sa nedejú a ide o objektívny proces, ktorý nie je na ujmu spravodlivosti,“ povedal Gašpar. Skutočnosť, že ako policajný prezident nie je nadriadený Generálnemu riaditeľovi sekcie kontroly a inšpekčnej služby, považuje za výhodu.

 

„Inšpekciou je ročne odstíhaných okolo 150 policajtov, čiže tam sa skutočne pracuje,“ dodal. Okrem toho však inšpekcia vyšetruje aj ďalšie prípady, kde sa nakoniec podozrenie policajtov z páchania trestnej činnosti nepotvrdí.

Názor, že inšpekcia ministerstva vnútra funguje v rozpore so zákonom, vyslovil odvolací senát Najvyššieho súdu SR, ktorý viedol Štefan Harabin. Vyšetrovatelia inšpekcie sú podľa neho nezákonne vyňatí zo štruktúry Policajného zboru a priamo podriadení ministrovi.

 

Ministerstvo vnútra SR naďalej trvá na tom, že Úrad inšpekčnej služby, sekcie kontroly a inšpekčnej služby ministerstva, je oprávnený stíhať príslušníkov Policajného zboru.

 

"Súdy by si mali uvedomiť, či chcú korupciu trestať, alebo tých, ktorí ju páchajú, ochraňovať a púšťať na slobodu," uviedol riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies