Gašpar ďakuje Dubovcovej za ocenenie septembrového zásahu v Moldave

NETKY.SK • 13 Október 2014, 14:27 • 2 min
Gašpar ďakuje Dubovcovej za ocenenie septembrového zásahu v Moldave

BRATISLAVA - Policajný prezident Tibor Gašpar v liste poďakoval verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej za to, že ocenila zásah košickej polície v osade na Budulovskej ulici v Moldave nad Bodvou z 1. septembra.

slovakia

left justify in out

Polícia vtedy zasahovala pri roztržke dvoch rodín. List od prezidenta PZ sa nachádza v korešpondencii Kancelárie verejnej ochrankyne práv a je uverejnený na stránke kancelárie. Ombudsmanka zásah ocenila listom pre prezidenta SR začiatkom septembra.

 

Podľa Gašparových slov v liste vedenie PZ pri riadení zboru pracuje s informáciami, ktoré analyzuje a na ich základe prijíma nevyhnutné opatrenia. Polícia zvýšila počet hliadok v Moldave nad Bodvou a v širšom okolí a tiež zabezpečila kamerové systémy vo vybraných policajných autách. "Taktiež je ustanovené, že zo služobných zákrokov vykonávaných pod jednotným velením sa vyhotovia obrazové a zvukové záznamy," píše Tibor Gašpar v liste pre ombudsmanku. Jana Dubovcová totiž požiadala policajného prezidenta, aby ju informoval o prijatí opatrení spred roka, keď polícia tiež zasahovala v Moldave nad Bodvou. "Zároveň by som privítala od vás informáciu, ako sa vám podarilo realizovať navrhované opatrenia, ktoré som vám adresovala spolu s oznámením o výsledkoch vybavenia podnetu. Predmetom opatrení boli kamerové systémy na policajných oddeleniach pri predvádzaní ľudí a zabezpečovanie videozáznamov z policajných akcií,“ uviedla ďalej vo svojom liste verejná ochrankyňa práv. 

 

Ako v liste napísala, z informácií, ktoré sa k nej dostali nielen z médií, ale aj priamo od obyvateľov Moldavy nad Bodvou, vyplýva, že policajti 1. septembra postupovali veľmi profesionálne a účinne pri riešení konfliktnej situácie. Zároveň dodala, že je rada, že aj napriek udalostiam spred roka, pri ktorých došlo k vážnym porušeniam a zásahom do základných práv a slobôd obyvateľov mestskej časti Budulovská zo strany polície, prebehla tentoraz akcia bez pochybností, čo ocenili aj miestni obyvatelia. Polícia zasahuje podľa Tibora Gašpara do základných práv a slobôd ľudí len na základe zákona a v jeho medziach, a to len vtedy, keď má na to dôvod. 

 

Policajti v pondelok 1. septembra večer zasahovali pri nepokojoch v osade v Moldave nad Bodvou. Hliadky, ktoré prišli situáciu preveriť, museli z osady odísť, rozzúrení osadníci sa totiž vyrútili aj na nich. Následne sa vrátili aj s posilami. Za bytovkami a domami bolo 500 až 600 miestnych, ktorí sa mlátili palicami a rôznymi predmetmi. Takmer dvadsiatke policajtov sa podarilo dav upokojiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies