Gašparovič uvažuje nad tým, že nepodpíše kompetenčný zákon

NETKY.SK • 20 August 2010, 11:52 • 2 min
Gašparovič uvažuje nad tým, že nepodpíše kompetenčný zákon

Gašparovič uvažuje nad tým, že nepodpíše kompetenčný zákon

slovakia

left justify in out

Prezident SR Ivan Gašparovič zvažuje podpísanie kompetenčného zákona, ktorým by sa od 1. septembra mala obnoviť činnosť ministerstva životného prostredia.
      Prezident dnes pred novinármi v Bratislave uviedol, že je "skôr naklonený zákon nepodpísať". Pred samotným rozhodnutím bude ešte konzultovať túto problematiku so všetkými zainteresovanými subjektmi. "Nie som ešte dnes presvedčený o tom, že zákon určite nepodpíšem," konštatoval. Podľa jeho slov ale urobí všetko pre to, aby sa jednotlivé názory priklonili k jeho návrhu.
      Gašparovič sa totiž domnieva, že tento rezort by sa nemal zaoberať iba problematikou životného prostredia, ale aj lesov, vody a ekológie. "Súčasnosť mi dáva za pravdu, pri veľkých prírodných katastrofách by rezort racionálnejšie riešil vzniknuté situácie," tvrdí prezident.
      Pripomenul, že svoj názor vyjadril aj vtedy, keď bývalá vláda rozhodla o začlenení ministerstva životného prostredia do rezortu pôdohospodárstva. Podľa jeho slov si tento rezort zaslúži väčšiu pozornosť a mala by byť jeho agenda rozšírená o vyššie spomínané oblasti. Prezident sa domnieva, že ministerstvo pôdohospodárstva má dosť širokú oblasť, ktorú musí spravovať.
      Parlament prijal novelu kompetenčného zákona 11. augusta, čím vrátili situáciu pred 1. júl tohto roku, keď sa z iniciatívy vlády Roberta Fica (Smer-SD) envirorezort zlúčil s ministerstvom pôdohospodárstva.
      "Zriadenie samostatného ústredného orgánu štátnej správy pre oblasť životného prostredia je pre plnenie úloh v takej širokej oblasti, ako je tvorba a ochrana životného prostredia, nesmierne dôležité," pripomenula premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vo svojom stanovisku. Jeho vytvorenie zároveň obhajuje aj existenciou naliehavého spoločenského záujmu, ktorý vznikol po povodniach na prelome mája a júna.
      Envirorezort má preto zabezpečiť rýchlu a účinnú pomoc postihnutým občanom. Zároveň má prijať účinné riešenia, ktorými sa zabráni vzniku ešte väčšej škody na majetku ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies