Gantnerová získala prvých 15 bodov, Mazeová veľký glóbus

NETKY.SK • 24 Február 2013, 19:18 • 2 min
Gantnerová získala prvých 15 bodov, Mazeová veľký glóbus

Gantnerová získala prvých 15 bodov, Mazeová veľký glóbus

slovakia

left justify in out

img

Slovenská zjazdárka Jana Gantnerová ml. prvýkrát bodovala v alpskom Svetovom pohári. V nedeľňajšej superkombinácii vo francúzskom Meribeli obsadila 16. miesto so stratou 3,39 s na víťaznú Slovinku Tinu Mazeovú a do hodnotenia prestížneho seriálu si pripísala 15 bodov. Mazeová si vďaka zisku 100 bodov zabezpečila prvýkrát v kariére veľký glóbus za celkové prvenstvo v SP. Slovinka má deväť súťaží pred koncom pred druhou Nemkou Mariou Höflovou-Rieschovou nedostihnuteľný 958-bodový náskok.

Po úvodnom kombinačnom zjazde figurovala Gantnerová na 29. priečke s vyše trojsekundovou stratou na Mazeovú. V jednokolovom slalome zajazdila Slovenka šiesty najrýchlejší čas, ktorý ju v konečnom účtovaní katapultoval tesne za najlepšiu pätnástku. Gantnerová siahala na prvé body v SP už v úvodnej superkombinácii sezóny vo švajčiarskom St. Moritzi, kde skončila 31., na MS v Schladmingu ju v disciplíne alpskej všestrannosti klasifikovali na 22. pozícii. Gantnerová po úspechu v Meribeli žiarila spokojnosťou.

"Základom úspechu bol zjazd. Nečakala som, že sa v ňom dostanem do prvej tridsiatky. V slalome som profitovala z toho, že som išla na trať ako druhá v poradí, šiesty najlepší čas ma veľmi potešil. Zo 16. miesta som úplne nadšená. Vôbec som nepočítala s tým, že sa môžem posunúť o 13 miest, veľmi ma to prekvapilo. Napokon chýbalo veľmi málo a mohla z toho byť prvá pätnástka. Ako slalomárke mi vyhovovalo, že zjazd v Meribeli bol technický, nebolo tam veľa skokov. Kopec, na ktorom sme išli slalom, bol zasa dosť ľahký," povedala pre TASR Gantnerová, ktorá si po životnom úspechu v SP dožičí niekoľkodňový oddych v kruhu rodiny. Začiatkom marca ju v nemeckom stredisku Lenggries čakajú dva finálové slalomy Európskeho pohára. 

Mazeová triumfovala v Meribeli suverénnym spôsobom s náskokom 82 stotín pred Rakúšankou Nicole Hospovou a s výrazným predstihom si zaistila veľký glóbus. Tretia skončila ďalšia rakúska zjazdárka Michaela Kirchgasserová (+0,90). Mazeová si vďaka stopercentnému zásahu upevnila vedenie v celkovom poradí SP a je na najlepšej ceste prekonať magickú 2000-bodovú hranicu. Pre Slovinku to bol už 19. triumf v kariére a 18. pódiové umiestnenie v tejto sezóne, čím vyrovnala rekordný zápis Hanni Wenzelovej z Lichtenštajnska a Švédky Pernilly Wibergovej. 

"Som emotívny človek, no na pódiu som nechcela plakať. Pred štartom slalomu som sa cítila zle, šesťkrát som musela ísť na toaletu. Počas pretekov som dvakrát takmer vyletela z trate, bolo to šialené. Zisk veľkého glóbusu je niečím výnimočným. Ak ho chcete mať vo svojej zbierke, musíte počas celej sezóny podávať konštantné výkony, čo sa mi podarilo. Táto sezóna je pre mňa ako z rozprávky. Vybrala som si aj pár slabších dní, no vždy som sa dokázala zmobilizovať a vrátiť sa na vrchol,"povedala Mazeová pre akreditované médiá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona