Gang predával potkanie mäso ako baraninu

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 11:15 • 2 min
Gang predával potkanie mäso ako baraninu

PEKING - Čínska polícia zlikvidovala zločineckú skupinu, ktorá ako baraninu predávala na trhoch potkanie mäso a mäso z iných menších cicavcov: líšok či noriek.

slovakia

left justify in out

Polícia zadržala 63 osôb podozrivých z členstva v zločineckom gangu, ktorý predajom falošného mäsa a mäsových výrobkov od roku 2009 zarobil 10 miliónov jüanov (1,2 milióna eur). Podozriví nakupovali potkanie a líščie mäso, pridávali doňho farbivá a ochucujúce zložky a predávali na trhoch v Šanghaji a provincii Ťiang-su ako baraninu. Od januára čínske úrady v podobných kauzách zatkli 904 podozrivých, informovalo vo štvrtok v Pekingu ministerstvo zdravotníctva. 

Aj napriek úsiliu polície a úradov na kontrolu potravín v Číne stále dochádza k ohrozovaniu zdravia ľudí nekvalitnými potravinami, pričom ich výrobcovia stále prichádzajú s novými, sofistikovanejšími technológiami na oklamanie spotrebiteľov, píše agentúra Reuters. Len počas nedávnej celoštátnej akcie polícia v ilegálne fungujúcich výrobniach skonfiškovala 20.000 ton mäsa a mäsových výrobkov pochybného pôvodu a kvality.    

Potravinová bezpečnosť a znečistenie životného prostredia sú chronickými problémami Číny. V apríli mnohí spotrebitelia prestali kupovať hydinu po tom, ako sa v Číne začal šíriť vírus vtáčej chrípky H7N9. Predaj hydiny vo východnej Číne, kde zaznamenali najviac nakazených, klesol o 80 percent, a to aj napriek tomu, že odborníci zdôrazňujú, že dostatočne tepelne upravené hydinové mäso je úplne bezpečné. V marci zasa paniku obyvateľstva Šanghaja vyvolali telá vyše 16.000 uhynutých ošípaných plávajúcich v rieke Chuang-pchu, ktorá slúži metropole ako hlavný zdroj vody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies