Gambia sa pod vedením novej vlády vráti do Spoločenstva národov

NETKY.SK • 15 Február 2017, 07:15 • 2 min
Gambia sa pod vedením novej vlády vráti do Spoločenstva národov

BANJUL - Gambia pod vedením novej vládnej garnitúry sa čoskoro vráti do Spoločenstva národov, vyhlásil v utorok britský minister zahraničných vecí Boris Johnson po tom, ako sa stretol s gambijským prezidentom Adamom Barrowom. Zároveň prisľúbil tejto západoafrickej krajine podporu Londýna.

slovakia

left justify in out

Barrow chce zvrátiť kroky, ktoré vykonal jeho predchodca Yahya Jammeh. Ten totiž vlani oznámil, že Gambia vystúpi z Medzinárodného trestného súdu (ICC) so sídlom v holandskom Haagu. V roku 2013 Jammeh jednostranne vyňal Gambiu aj zo Spoločenstva národov, 52-členného zoskupenia zväčša bývalých britských kolónií.

 

"Sme tu, aby sme pomohli. Spojené kráľovstvo má úzke vzťahy s Gambiou," vyhlásil Johnson po súkromnom stretnutí s Barrowom v gambijskom hlavnom meste Banjul.

 

Schôdzka sa konala po tom, ako Jammeh, dlhoročný gambijský vodca, vo februári pod medzinárodným nátlakom ušiel do exilu. Jammeh čelí obvineniam, že za jeho vlády dochádzalo v krajine k mučeniu a väzneniu politických oponentov.

 

Barrowova nová vláda sľubuje demokratické reformy, oslobodenie politických väzňov a zriadenie úradu na vyšetrovanie zločinov spáchaných bývalou vládou. Podľa Johnsona sa spolupráca bude týkať najmä vzdelávania, zdravotníctva a bezpečnosti. Obe krajiny budú "budovať trvalé priateľstvo a partnerstvo", dodal šéf britskej diplomacie.

 

Európska únia minulý týždeň avizovala poskytnutie 75 miliónov eur na rozvoj demokracie a hospodárskeho rozvoja Gambie. Okrem toho EÚ pripravuje aj ďalšiu pomoc v hodnote 150 miliónov eur, ktorú poskytne Gambii v strednodobom horizonte. Táto suma bude zameraná na budovanie administratívnych kapacít štátu a tvorbu nových pracovných miest.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
pracovnik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies