Gambia pre údajnú zaujatosť proti Afričanom vystúpi z ICC

NETKY.SK • 26 Október 2016, 11:02 • 2 min
Gambia pre údajnú zaujatosť proti Afričanom vystúpi z ICC

BANJUL - Západoafrický štát Gambia oznámil v noci nadnes rozhodnutie vystúpiť z Medzinárodného trestného súdu (ICC) po tom, ako sa k takémuto kroku odhodlali ďalšie dve africké krajiny - Juhoafrická republika a Burundi.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP uviedla, že gambijská vláda vo svojom vyhlásení obvinila ICC, že sa nespravodlivého zameriavania na Afriku. Vláda Gambie dokonca pozmenila názov tohto orgánu so sídlom v Haagu na "International Caucasian court" - medzinárodný kaukazský (belošský) súd.

 

Podľa ministra informácií Sheriffa Babu Bojanga sa ICC podieľa na "prenasledovaní Afričanov a obzvlášť ich lídrov". Dodal, že od založenia ICC pred viac ako desiatimi rokmi došlo ku spáchaniu vojnových zločinov na občanoch aj v "najmenej 30" krajinách Západu - ani jedným z týchto prípadov sa však súd nezaoberal.

 

Podľa AP je rozhodnutie Gambie zarážajúce okrem iného aj preto, že hlavnou žalobkyňou ICC je v súčasnosti Gambijčanka Fatou Bensoudová. Gambijský minister informácií uviedol, že vláda už začala proces vystúpenia z ICC, ktoré nadobúda účinnosť rok po doručení príslušného upovedomenia generálnemu tajomníkovi OSN.

 

Juhoafrická republika, ktorá za vlády prezidenta Nelsona Mandelu patrila medzi výrazných podporovateľov ICC, minulý týždeň oficiálne upovedomila šéfa OSN o zámere vystúpiť z ICC, čo podobne ako Gambia zdôvodňuje údajným protiafrickým zameraním tohto súdu. Ešte začiatkom októbra avizovalo svoj odchod z ICC aj Burundi.

 

Ľudskoprávne organizácie často kritizujú gambijského prezidenta Yahyu Jammeha okrem iného aj za obmedzovanie politických protivníkov. Najbližšie prezidentské voľby v Gambii, ktorá je jednou z najmenších krajín Afriky, sú plánované na december tohto roku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies