Gambia pre homosexuálov prerušila kontakty s EÚ

NETKY.SK • 2 December 2014, 10:16 • 2 min
Gambia pre homosexuálov prerušila kontakty s EÚ

BANJUL - Gambijská vláda v pondelok formálne prerušila vzťahy s EÚ, ktorá na africkú krajinu tlačí v oblasti ľudských práv a najmä v záujme ochrany homosexuálov.

slovakia

left justify in out

Podľa vlády v Banjule únia vydiera krajinu finančnou pomocou, ktorej uvoľnenie podmieňuje svojimi požiadavkami. Ešte minulý rok prezident Yahya Jammeh odmietol 17-bodový zoznam reformných požiadaviek vrátane dodržiavania práv v Gambii prenasledovaných homosexuálov. Líder najmenšej africkej krajiny taktiež odmieta prijatie obchodnej dohody medzi africkými krajinami a EÚ, keďže ju považuje za "pokračovanie vykorisťovania a ožobračovania afrického kontinentu".

 

EÚ je dlhodobo nespokojná s vývojom v Gambii a v roku 2010 zastavila finančnú pomoc v sume 22 miliónov eur. EÚ okrem iného žiada zrušenie trestu smrti či znovuotvorenie denníkov a rozhlasových staníc, ktoré tamojšie úrady zatvorili. O uvoľnení pomoci v hodnote 150 miliónov eur pre Gambiu rozhodne vedenie únie v decembri, píše portál eubusiness.com.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies