Gambia chce pre zákon o homosexualite prerušiť styky s EÚ

NETKY.SK • 1 December 2014, 06:51 • 2 min
Gambia chce pre zákon o homosexualite prerušiť styky s EÚ

DAKAR - Gambia preruší všetky rokovania s Európskou úniou a nedovolí, aby únia využívala prostriedky rozvojovej pomoci na nátlak, ktorým chce gambijskú vládu donútiť, aby zrušila nedávno prijatý prísny zákon namierený proti homosexualite. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie gambijského ministra zahraničných vecí Balu Garbu Jahumpu.

slovakia

left justify in out

Jahumpa povedal, že prezident Yahya Jammeh - bývalý armádny dôstojník ktorý sa ujal moci po štátnom prevrate v roku 1994 - nedovolí iným štátom, aby jeho vláde diktovali, akú politiku má viesť. "Gambijská vláda nepripustí nijaké rokovania o otázke homosexuality ani s EÚ, ani s iným štátnym zoskupením alebo štátom," povedal v rozhovore pre gambijskú televíziu Jahumpa. 
      

Podľa Jahumpu je homosexualita "proti bohu" a africkým tradíciám a Gambia bude v boji za jej potláčanie spolupracovať s ostatnými africkými krajinami. Gambijský prezident podpísal v októbri zákon, podľa ktorého je homosexualita trestným činom a za jej praktizovanie môže byť udelený trest dlhoročného väzenia alebo aj doživotie. 
      

Svoje ťaženie proti homosexualite začala Gambia práve v čase, keď má Európska únia rozhodnúť, či tejto západoafrickej krajine poskytne rozvojovú pomoc vo výške 150 miliónov eur, čo je téma o ktorej členské štáty únie diskutujú práve v súvislosti s nepriaznivým stavom dodržiavania ľudských práv zo strany gambijskej vlády. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies