Galkovi sa máli potrestať za kauzu Véghovcov len policajta

NETKY.SK • 7 Október 2014, 15:59 • 2 min
Galkovi sa máli potrestať za kauzu Véghovcov len policajta

BRATISLAVA – Poslancovi NR SR Ľubomírovi Galkovi (SaS) sa zdá málo, že zodpovednosť za údajný justičný omyl v prípade bratov Véghovcov má niesť len jeden policajt.

slovakia

left justify in out

„Odbiť to tým, že obviníme jedného policajta, nepokladám za poctivé riešenie problému a patričné vyvodenie zodpovednosti,“ vyhlásil Galko na branno-bezpečnostnom výbore parlamentu. „Urobiť z neho obetného baránka nepokladám za fér,“ dodal.

 

Inšpekcia rezortu vnútra obvinila minulý týždeň policajta I. G. zo zmarenia úlohy verejného činiteľa so závažným následkom. Policajt podľa inšpekcie nenahlásil prokuratúre ani súdu, že má v rukách dôkaz DNA v prospech Petra Végha, ktorého odsúdili na 16 mesiacov za krádež, ku ktorej sa podľa medializovaných informácií napokon priznal jeho brat. „Môžeme si myslieť o tom čokoľvek, či nekryl jeden brat druhého a podobne, ale stal sa justičný omyl. Nemôže sa to skončiť potrestaním jedného policajta, má svojho prezidenta,“ vravel Galko. 

 

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) upozornil, že policajt v pozícii vyšetrovateľa je nezávislý a nadriadený mu nemôže diktovať, čo má byť v spise. „Je to individuálne zlyhanie, ťažko by som vinil bývalého policajného prezidenta a ministra, nie sú mu z pohľadu vyšetrovania nadriadení,“ uviedol Kaliňák. 

 

Televízia Markíza informovala, že za mrežami v Leopoldove sedel 16 mesiacov muž, ktorý nič neurobil. Prípad sa začal ešte v decembri 2010, keď chcel v bratislavskom podchode mladík vykradnúť novinový stánok, policajti ho však chytili priamo pri čine. Muž bez dokladov tvrdil, že sa volá Peter Végh a policajti mu uverili. Obvinili ho, obžalovali a súd ho napokon poslal na 16 mesiacov do väzenia. Keď mal nastúpiť do výkonu trestu, policajti si prišli po muža uvedeného v spise - skutočného Petra Végha. Podľa zistení televízie bol však páchateľom jeho brat Martin. Inšpekcia rezortu vnútra zistila, že polícia mala k dispozícii analýzu DNA, ktorá jednoznačne potvrdila, že na mieste činu bol Petrov brat. Informáciu z Kriminalisticko-expertízneho ústavu PZ dostali v čase medzi rozhodnutím súdu o trestnom rozkaze a jeho právoplatnosťou. Poverený policajt mal toto zistenie nahlásiť prokuratúre a súdu, aby ďalej v trestnom konaní nepokračovali a určili iného páchateľa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies