Galko: Správa o kauze VSS je čajová, preto bola prijateľná aj pre Smer

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 11:08 • 2 min
Galko: Správa o kauze VSS je čajová, preto bola prijateľná aj pre Smer

BRATISALVA - Správa predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva Martina Fedora (SDKÚ-DS) o činnosti výboru v súvislosti s kauzou údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) je absolútne čajová a nič nehovoriaca a preto bola prijateľná aj pre Smer-SD. Vyhlásil to dnes člen výboru Ľubomír Galko (SaS) s tým, že správu nepodporil.

slovakia

left justify in out

"Ja osobne by som si predstavoval, že tam bude napísané, že nám neboli predložené žiadne účtovné doklady, ktoré by vyvracali vážne podozrenia, že dôstojníci, ktorí chcú hovoriť, sú perzekvovaní," vysvetlil Galko, ktorý chce v najbližšej dobe informovať o svojich krokoch pri odhaľovaní pozadia kauzy.

Opozičný poslanec zároveň oznámil, že na úspešné iniciovanie schôdze, na ktorej by sa opozícia pokúsila odvolať ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD), mu chýbalo päť podpisov. "Za posledných 20 rokov neboli silnejšie dôvody na odvolanie ministra," tvrdí.

V správe sa okrem iného uvádza, že v kauze okolo údajného tunelovania VSS z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) sú vážne podozrenia z nezákonného alebo nehospodárneho konania. Okrem toho existujú aj svedectvá o nezdravých vzťahoch vo vnútri vojenského spravodajstva, eventuálne informácie o nepriamom nátlaku, a to v nedávnej minulosti, ale aj po zlúčení oboch zložiek.

Personálnu zodpovednosť však podľa Fedora zatiaľ určiť nemožno. "Informácie, ktoré výbor získal od 16. do 30. mája neumožňujú vysloviť jednoznačný záver o personálnej zodpovednosti za to, že interné prešetrovania podozrení neboli v minulosti ukončené spôsobom, aký by si ich povaha vyžadovala," píše Fedor v správe.

Výbor by okrem toho považoval za užitočné, aby príslušné autority odtajnili tie časti uniknutého dokumentu, ktoré hovoria o podozreniach z nezákonného nakladania s finančnými prostriedkami, hnuteľným a nehnuteľným majetkom VSS zo strany bývalého vedenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies