Galko si zalietal na Albatrose,šesť z desiatich potrebuje generálnu opravu

NETKY.SK • 18 Január 2011, 08:17 • 2 min
Galko si zalietal na Albatrose,šesť z desiatich potrebuje generálnu opravu

Galko si zalietal na Albatrose,šesť z desiatich potrebuje generálnu opravu

slovakia

left justify in out

img

Zhruba 40-minútový let dnes v kokpite cvičného lietadla L 39 Albatros absolvoval spolu s profesionálnym pilotom minister obrany SR Ľubomír Galko. Na leteckej základni na Sliači sa ešte pred samotným letom oboznámil s prácou profesionálnych vojenských pilotov a pozemného personálu a "zalietal si" aj na leteckom trenažéri.
Ako minister pred letom potvrdil novinárom, je to jeho prvý let vo vojenskom prúdovom lietadle. "Obavy nemám. Skôr som plný očakávaní," uviedol krátko pred štartom. Keďže ale na Sliači bola celý deň hmla, lietadlo s ministrom nakoniec pristálo na bratislavskom letisku.
Podľa informácií priamo od vojenských pilotov, lietadlo L 39 Albatros je štandardné podzvukové vojenské lietadlo, v našich podmienkach určené najmä na výcvik. Vzdušné sily SR disponujú v súčasnosti desiatimi takýmito strojmi. Šesť z nich by malo tento rok ale prejsť generálnou opravou. Jedná sa všetko o lietadla, ktoré tvorili kedysi známu letku Biele albatrosy z Košíc. Peniaze však v rozpočte na tento účel neboli vyčlenené.
Minister Galko však verí, že tak ako vlani na ministerstve obrany ušetrili určitý balík peňazí, ušetria aj tento rok. "Pevne verím, že zdroje sa nakoniec nájdu. Ak nie na šesť opráv, tak aspoň na niekoľko," uviedol.
Sliačsky letecký útvar je jediným na Slovensku, ktorý zabezpečuje úlohy obrany a bezpečnosti NATO nad územím Slovenska. Okrem albatrosov má tamojšia bojová letka aj 12 nadzvukových lietadiel typu Mig-29.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies