Galko sa pýta Kaliňáka na zoznam ľudí, ktorí si mali rozdeliť zisk z emisií

NETKY.SK • 10 Január 2014, 15:36 • 2 min
Galko sa pýta Kaliňáka na zoznam ľudí, ktorí si mali rozdeliť zisk z emisií

BRATISLAVA - Strana SaS žiada ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby potvrdili alebo vyvrátili informácie o existencii zoznamu ľudí, ktorí si podľa švajčiarskej polície rozdelili zisk z predaja emisií. Podpredseda SaS Ľubomír Galko sa pri tejto žiadosti odvoláva na medializované informácie o existencii zoznamu.

slovakia

left justify in out

Kaliňákova kancelária Galkovi pripomína, že kauza emisií sa vyšetruje už od decembra 2009. "Ak si pán Galko myslí, že ministri takýmto zoznamom disponujú, prečo ho ako minister obrany predchádzajúcej vlády nezverejnil on sám, alebo prečo o zverejnenie takéhoto zoznamu nežiadal aj vtedajšieho ministra vnútra?" pýta sa Kancelária ministra vnútra.

Podľa Galka Slovensko prerobilo v obchode so spoločnosťou Interblue Group približne 47 miliónov eur. Polícia vyšetrovanie zastavila. Podľa Galka ide o ututlávanie. O postupe orgánov činných v trestnom konaní chce hovoriť na rokovaní branno-bezpečnostného výboru Národnej rady SR za prítomnosti ministra vnútra.

"Pán poslanec Galko si počas obdobia, ktoré je v politike, nevšimol, že dozor nad vyšetrovaním polície má v tomto štáte prokuratúra. Tá na rozdiel od iných krajín pracuje nezávisle. Po sťažnosti jednej zo strán sporu (ministerstva životného prostredia) sa s rozhodnutím vyšetrovateľa, ktorý v tomto prípade rozhodol o zastavení trestného stíhania, stotožnila aj špeciálna prokuratúra," reagoval rezort vnútra.

Polícia trestné stíhanie v kauze predaja emisií za prvej vlády Roberta Fica vlani na jeseň zastavila. Ministerstvo životného prostredia v roku 2008 predalo garážovej firme Interblue Group 15 miliónov ton emisií za podozrivo nízku cenu. Firma na tomto kšefte zarobila asi 50 miliónov eur. Na opätovné otvorenie prípadu po zastavení trestného stíhania vyzýval aj exminister József Nagy (Most-Híd).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies