Galko: Pre bojové letectvo netreba komisie, treba konať

NETKY.SK • 10 September 2013, 14:38 • 2 min
Galko: Pre bojové letectvo netreba komisie, treba konať

BRATISLAVA – Poslanec a bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS) si nevie predstaviť, že by sa zúčastňoval na rokovaniach skupiny, ktorá má riešiť budúcnosť nadzvukového armádneho letectva.

slovakia

left justify in out

O odbornej komisii hovoril minister obrany Martin Glváč. Skupina zatiaľ pôsobí interne na ministerstve obrany, plánujú ju rozšíriť o externých odborníkov, zástupcov ďalších rezortov a opozičných politikov. Ministerstvo zatiaľ nepovedalo, koho presne do tímu pozve. „Už netreba žiadne komisie, ani žiadne stratégie, ale treba konať, pretože minister Glváč má k dispozícii celé Strategické hodnotenie obrany aj Bielu knihu, kde sú všetky možnosti popísané,“ povedal Galko s tým, že už treba len niektorú z možností vybrať a zrealizovať.

Glváč podľa Galka predvádza divadielko, ktoré má slúžiť na odpútanie pozornosti od kauzy údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby v minulosti. “Ja tam vidím nejakú prípravu nejakého veľkého kšeftu, či už nákupu nových lietadiel, alebo prenájmu nových lietadiel, alebo nejaké masívne fiktívne opravy niečoho, čo opravovať netreba. Čo by zabezpečilo to, že smeráckym oligarchom, smeráckym finančným skupinám a samotným smerákom potečú nejaké provízie,“ povedal Galko. 

Galko si myslí, že z dlhodobého pohľadu by Slovensko časom malo pristúpiť k zdieľaniu Spoločného neba, teda spoločnej ochrany vzdušného priestoru nielen s Českou republikou, ale celou Visegrádskou štvorkou, ako aj Chorvátskom. „V budúcnosti by mohlo byť reálne, mať spoločné letectvo. Ale to nie je otázka najbližších rokov,“ povedal Galko. Každá z týchto krajín má totiž v súčasnosti svoje prostriedky vzdušných síl, ktoré musia „dobehnúť“. Takto by podľa Galka mali „dobehnúť“ aj naše MiG-29. „Tam je samozrejme otázne a museli by sa k tomu vyjadriť odborníci z radov vojakov a vojenského letectva, či tá životnosť nie je fiktívna, ale reálna,“ povedal Galko. Jednotlivé MiG-y slovenskej armády majú technickú životnosť deklarovanú do roku 2029 až 2035.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies