Galko: Podpisy na odvolávanie Glváča budem mať dnes

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 11:48 • 2 min
Galko: Podpisy na odvolávanie Glváča budem mať dnes

BRATISLAVA - Poslanec za SaS Ľubomír Galko dnes po poldruha mesiaci ukončí zber podpisov na vyslovenie nedôvery ministrovi obrany Martinovi Glváčovi pre kauzu údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ má Galko 26 podpisov, okrem poslancov SaS, OĽaNO, Zsolta Simona (Most-Híd) a Juraja Miškova k nim dnes pridá posledné štyri podpisy členov NOVA, čím získa potrebnú tridsiatku na zvolanie mimoriadnej schôdze v národnej rade. "Zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu budeme koordinovať s poslancami OĽaNO, NOVA a Zsoltom Simonom, teda s tými, ktorí rovnako ako my pokladajú akt odvolávania ministra Glváča za absolútne primeranú reakciu za jeho zlyhania v kauze tunelovania vojenských tajných služieb. Osobne pre dovolenky budem navrhovať augustový termín rokovania, aby si poslanci dovtedy mohli prispôsobiť program," uviedol pre agentúru SITA Galko.

Exminister obrany začal podpisy na Glváčovo odvolávanie zbierať koncom mája po tom, ako minister obrany ani napriek jeho verejnej výzve nepostavil mimo službu šéfa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru. Podpisy mu s výnimkou Zsolta Simona z Mosta-Híd odmietli dať strany Ľudovej platformy. Pred víkendom mal Galko 25 podpisov, v piatok poslanec a predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic oznámil, že jeho skupina sa pripojí k iniciatíve exministra obrany. Podľa Lipšica sa tak rozhodli, pretože vláda Smeru-SD zastrašuje každého, kto sa snaží upozorňovať na jej prešľapy. "Začalo to postihom voči tým, ktorí vyšetrovali kauzu Gorila, pokračovalo to vydieraním, zastrašovaním novinárky Ruttkayovej, pokračuje to hrozbou trestného stíhania novinára Nicholsona," dodal. Kým sa podľa Lipšica bude vládna moc snažiť takýmto spôsobom zastrašovať novinárov, tak žiadny slobodný človek v tejto krajine si nebude môcť byť istý svojou bezpečnosťou. 

Kauzu podozrení o údajnom tunelovaní vojenskej rozviedky odštartovala tajná správa, ktorú anonymne dostal denník Sme. V máji vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru parlamentu. Údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako súčasť organizovanej skupiny a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko. 

Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení. Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo. Predsedovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martinovi Fedorovi sa prihlásili viacerí svedkovia, ktorí by chceli vypovedať v tejto kauze, pričom ide o bývalých vysokých funkcionárov služby. Jedným z nich je napríklad bývalý zástupca šéfa VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý tvrdí, že je autorom správy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies